nieuws

Windesheim en het Chinese JD.com gaan samenwerken

Supply chain 996

Hogeschool Windesheim heeft tijdens de Nederlandse handelsmissie in China een samenwerkingsovereenkomst getekend met e-commercegigant JD.com. Lector Michiel Steeman was namens Windesheim in China om de samenwerking te bekrachtigen. Samen wordt onderzoek gedaan over e-logistics en supply chain finance.

Windesheim en het Chinese JD.com gaan samenwerken
Michiel Steeman (lector Windesheim) en Yu Yongli (vicepresident JD.com) bezegelen de samenwerking in het bijzijn van o.a. Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW) en Sigrid Kaag (minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Windesheim en JD.com gaan samen onderzoek doen op het snijvlak van e-commerce, logistiek en finance. Spil hierin is het lectoraat Supply Chain Finance van hogeschool Windesheim onder leiding van lector Michiel Steeman. “Samen met JD.com gaan we verschillende onderzoekstrajecten en researchconsortia met andere internationale universiteiten opzetten. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: Hoe kan JD.com samen met Nederlandse bedrijven de export van goederen logistiek en financieel optimaal realiseren. Of: hoe kunnen we de kansen benutten voor de nieuwe spoorverbinding tussen Europa en China”, aldus Steeman. Windesheim is volgens de lector, die binnenkort een supply chain finance college verzorgt op Nyenrode in het kader van de Collegereeks Logistiek Management,  hierbij de verbindende partij in de samenwerking met andere universiteiten en het bedrijfsleven.”

Drones en robots

JD.com is een van China’s grootste e-commercebedrijven, met 266,3 miljoen actieve klanten. Daarmee is JD.com de grootste retailer van China wat betreft de directe verkoop aan consumenten. Het bedrijf richt zich nu vooral op binnenlandse verkoop: van apparatuur en kleding tot boeken en voeding. Daarbij loopt het voorop als het gaat om technologische ontwikkelingen. Producten worden door drones en robots bezorgd en in onbemande winkels verkocht.

Supply Chain Finance

Supply Chain Finance, ofwel ketenfinanciering, is een verzamelnaam van allerlei financieringsvormen tussen bedrijven in de leverantieketen, met als doel de financiële positie van alle partijen in de keten te verbeteren en de financiële risico’s te spreiden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bedrijven veel geld kunnen besparen door hun werkkapitaalpositie te verbeteren. Hierdoor is er minder financiering nodig en zijn banken eerder bereid leningen te verstrekken op grond van een sterke werkkapitaalratio. Het lectoraat Supply Chain Finance van Windesheim doet onderzoek naar de mogelijkheden van diverse Supply Chain Financemodellen.

Lees ook: Supply chain finance als extra kans voor logistiek dienstverlener

 

Reageer op dit artikel