nieuws

Evofenedex: ‘Belangrijke stap in brexit-onderhandelingen’

Supply chain 905

Handels- en logistieke bedrijven zijn blij met de vorderingen die zijn gemaakt door de Britten en de Europese Unie bij de onderhandelingen over de brexit. Belangenbehartiger evofenedex spreekt in een reactie van een belangrijke doorbraak en vindt het zaak om zo snel mogelijk duidelijkheid te creëren.

Evofenedex: ‘Belangrijke stap in brexit-onderhandelingen’

Volgens de partijen is voldoende voortgang geboekt over de scheidingsvoorwaarden van de brexit, waarmee de weg vrij is voor onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Eind maart 2019 zouden er goede nieuwe handelsafspraken tussen de partijen moeten zijn, om de economische schade zo veel mogelijk te beperken.

Eenvoudige douaneformaliteiten

“Voor heel veel Nederlandse bedrijven is het cruciaal dat de handel na de brexit eenvoudig blijft verlopen”, benadrukt evofenedex. De organisatie pleit onder meer voor zo min mogelijk oponthoud bij de grens, behoud van een gelijk speelveld en eenvoudige douaneformaliteiten. De brancheorganisatie trekt samen op met Europese en Britse branchegenoten om het belang van de sector bij de onderhandelaars duidelijk te maken.

 

Lees ook
KPMG: ‘Brexit levert ‘schrikbarend’ veel douanewerk op
Harde brexit dreigt voor onvoorbereide supply chains

 

Nederlandse bedrijven exporteren volgens de belangenclub jaarlijks voor 38 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk en importeren voor 21 miljard euro. Daarmee zijn 300.000 banen gemoeid.

Reactie TLN

TLN noemt het akkoord ‘een stap in de richting van een werkbare toekomstige handelsrelatie.’TLN-voorzitter Arthur van Dijk: “De echte ontvlechting blijft natuurlijk nog steeds een uitdaging.” De voorkeur van TLN gaat uit naar deelname van Groot-Brittannië aan de Europese Economische Ruimte (EER), als lid van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). IJsland, Liechtenstein en Noorwegen hebben op dit moment zo’n relatie met de EU.

Grenscontroles en invoerrechten

Brussel en Londen zijn het na een half jaar onderhandelen eens geworden over drie grote scheidingsthema’s: De grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland, de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en vice versa en de rekening van de scheiding. De grens met Noord-Ierland blijft grotendeels open, wel komen er grenscontroles om invoerrechten te heffen.

Eerder werd al overeenstemming bereikt over de berekeningsmethode van de eindnota. Die komt uit op naar schatting 50 miljard euro. De Britse regering zegt ook te garanderen dat de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen na de brexit worden gerespecteerd.

Reageer op dit artikel