nieuws

Crossborder e-commerce wordt makkelijker

Supply chain 1453

Crossborder e-commerce wordt makkelijker

Consumenten kunnen vanaf eind volgend jaar makkelijker online spullen of diensten aanschaffen in een ander EU-land. Buitenlandse websites mogen hen dan niet meer weigeren, naar een andere site doorsturen of eisen dat ze betalen met een creditcard uit een ander land.

De lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben een akkoord bereikt om dit zogenoemde geoblocking te beperken. De huur van een auto of het kopen van een koelkast, kaarten voor concerten of pretparken wordt daardoor makkelijker.

Geoblocking e-commerce

Er zijn overigens nog wel beperkingen: de verkoper wordt niet verplicht om te leveren in landen waar hij normaal niet actief is. Andere vormen van geoblocking, zoals in het buitenland via internet naar nationale televisieprogramma’s kijken, vallen niet onder deze wet, meldt ANP.

 

Lees ook
E-commerce groeit fors door

 

“We hebben vandaag een einde gemaakt aan ongerechtvaardigde discriminatie bij onlineshoppen, aldus EU-commissaris Andrus Ansip (Digitale Markt). ,,Dit zal tegen volgend jaar kerst realiteit zijn.’’

Bezorgtarieven omlaag

“De volgende stap is het omlaag brengen van de prijs voor het bezorgen van pakjes over de grens’’, kondigt zijn collega Elzbieta Bieńkowska (Interne Markt) aan.

 

Lees ook
Nic. Oud start crossborder e-commerce avontuur in China

 

Meer consumentenrecht

Het Europees Parlement wil daarnaast dat de rechten van consumenten bij online-aankopen van software, e-books, muziek en games, beter worden beschermd. Zij moeten meer mogelijkheden krijgen verhaal te halen als er iets mis mee is. De garantietermijn wordt minimaal twee jaar, als het aan het parlement ligt. Hierover moet nog wel worden onderhandeld met de lidstaten.

 

Reageer op dit artikel