nieuws

PostNL zet vol in op pakketten

Supply chain 1671

PostNL zet vol in op pakketten

PostNL gaat zijn omvorming naar specialist pakketbezorging versneld doorvoeren. Bij de pakketdivisie komen er de komende jaren honderden banen bij. Bij de postdivisie verdwijnen er juist een fors aantal banen.

Bij de pakkettendivisie van PostNL komen tot en met 2020 ongeveer 1600 banen bij. Daarentegen verdwijnen de komende vier jaar 2000 banen bij post. Bij de Nederlandse postdivisie verdwijnen in de periode tot en met 2020 jaarlijks vijfhonderd tot zeshonderd voltijdsbanen (fte). Dat is evenveel als in de voorgaande jaren. Volgens topvrouw Herna Verhagen zullen er opnieuw weinig gedwongen ontslagen nodig zijn, door natuurlijk verloop en herplaatsingen. Dat liet het postbedrijf maandag weten bij de bekendmaking van haar jaar- en kwartaalcijfers.

PostNL was vorig jaar nog goed voor in totaal bijna 24.000 voltijdsbanen. Die werden vervuld door circa 46.500 personeelsleden.

Inkrimping bij post, stijging pakketten

De maatregelen zijn volgens het bedrijf noodzakelijk omdat de postmarkt blijft krimpen. PostNL verwerkte in het afgelopen kwartaal, gecorrigeerd voor het aantal werkdagen, ruim 8 procent minder post dan een jaar eerder. Daartegenover stond een toename van het aantal verzonden pakketjes met 13 procent. Volgens PostNL zal deze tendens zich door de opmars van onlineshoppen voorlopig nog wel voortzetten.

De reorganisatie en prijsverhogingen moeten de financiële positie van het bedrijf helpen verbeteren. PostNL mikt de komende jaren op een onderliggend bedrijfsresultaat van 310 tot 380 miljoen euro, waar eerder nog werd uitgegaan van 285 tot 355 miljoen euro. Het afgelopen jaar was sprake van een daling naar 245 miljoen euro, van 303 miljoen euro in 2015. De omzet nam vorig jaar licht af tot 3,4 miljard euro.

Reageer op dit artikel