nieuws

Amazon start high tech supermarkt: doorbraak RFID?

Supply chain 3092

Amazon start high tech supermarkt: doorbraak RFID?

Amazon start met supermarkten, maar het worden geen doorsnee winkels. Amazon Go, zoals de naam luidt, gaat nieuwe technieken inzetten om kassa’s overbodig te maken en rijen in de winkels te voorkomen.

De eerste winkel, in het centrum van Seattle, is inmiddels open; alleen voor werknemers van de het bedrijf zelf. Naar verwachting wordt de winkel vroeg in 2017 toegankelijk voor het grote publiek. Het belangrijkste verschil met bestaande winkels is de volledige afwezigheid van kassa’s.

Betalen via app

Het afrekenen gebeurt volledig via de nieuwe Amazon Go-app. Klanten openen de app op hun telefoon als ze de winkel binnenkomen en melden zich aan door de telefoon tegen een scanner aan te houden. Iedere keer als een klant daarna een artikel oppakt wordt deze automatisch toegevoegd aan de app. Wanneer het artikel vervolgens wordt teruggezet, wordt deze ook weer automatisch verwijderd. Zodra de klant de winkel verlaat, wordt via de app automatisch afgerekend via hun Amazon.com-account.

Einde barcode?

Betekent dit het einde van de barcode én de doorbraak van RFID? Pieter Maarleveld, directeur GS1 Nederland:  “De barcode is goedkoop, identificeert feilloos producten en is nog altijd efficiënt voor het logistieke proces. Toch zien we internationaal dat RFID steeds vaker opduikt. Vooral in de modesector. Dit initiatief van Amazon om RFID in de supermarkt toe te passen is een buitengewoon interessante ontwikkeling die wij met belangstelling volgen. Het nummer is én blijft de sleutel tot de informatie. Of de nummers zijn verwerkt in een barcode met haar streepjes of in een (RFID)-chip, is niet zo belangrijk. De identificatie – het nummertje – blijft hetzelfde.”

Bron: Distrifood.nl

 

Reageer op dit artikel