nieuws

Honeywell JDA overname bijna rond

Supply chain 2195

Honeywell JDA overname bijna rond
Honeywell wil de supply chain software van JDA inlijven

De deal Honeywell JDA Software komt eraan. De op handen zijnde overname, het nieuws werd door persbureau Reuters naar buiten gebracht, zou ‘supply chain software’, waaronder WMS, aan het portfolio van Honeywell toevoegen.

Honeywell International rammelt in 2016 overduidelijk met de geldbuidel. Het bedrijf lijkt bijzonder veel geld over te hebben om business waarin het al decennia een speler van wereldformaat is te voorzien van geautomatiseerde aanvullingen en softwarematige ondersteuning. De grootte van de beschikbare zak geld werd duidelijk toen Honeywell begin 2016 91 miljard dollar overhad voor United Technologies (UTX). Dit bod werd niet geaccepteerd door de overnameprooi.

Waarom deal Honeywell JDA lijkt te lukken

JDA Software lijkt niet de keuze te hebben om ‘nee’ te zeggen tegen een overnamebod van drie miljard dollar. Het is eigendom van private equity bedrijf New Mountain Capital. De balans van JDA Software is door deze eigenaar volgeladen met schulden en die moeten worden terugverdiend. JDA ziet de business zeker in Europa wel aantrekken de laatste tijd.

Historie JDA Software

Wanneer Honeywell JDA Software overneemt, krijgt het een bijzondere leverancier van supply chain software in handen. Het huidige JDA is het resultaat van overnames van Manugistics (2006), i2 Technologies (2010) en RedPrairie (2012). Manufacturing en retail zijn de belangrijkste sectoren waarin klanten van JDA Software te vinden zijn.

Intermec en de op gang komende geruchtenmolen

Honeywell beschikte voor de overname van JDA al over de automatische identificatietools en software van Intermec. Het nam deze leverancier in 2013 over. Enkele bronnen melden dat de overnamehonger van Honeywell met de aankoop van JDA Software niet gestild zou zijn. Manhattan Associates, eveneens leverancier van supply chain software waaronder WMS, wordt genoemd als volgende prooi.

Eerste overname 2016: Elster Group

Ondanks de tegenvaller van de afgeketste United Technologies overname heeft Honeywell al twee overnames gedaan in 2016. De eerste was voor een bedrag van 5,1 miljard dollar. Het nam voor dat geld Elster Group over.

Tweede overname 2016: Intelligrated

De tweede overname was die van Intelligrated, met een focus op supply chain technologie. Honeywell wil met deze aankoop volgens eigen zeggen inspelen op de groeiende vraag naar magazijnautomatiseringsoplossingen in de e-fulfilment operaties van e-commerce bedrijven. Intelligrated, leverancier van magazijnautomatisering, order fulfilment oplossingen en magazijnsoftware, behaalde in 2015 een omzet van 900 miljoen dollar.

Bekijk ook: 

Honeywell betaalt 1,5 miljard dollar voor IntelligratedHoneywell betaalt 1,5 miljard dollar voor Intelligrated

Reageer op dit artikel