nieuws

Logistiek managers verwachten lichte groei in opkomende markten

Supply chain

Logistiek managers verwachten lichte groei in opkomende markten

De economieën in opkomende markten groeien dit jaar licht ondanks dat de groei achterblijft in China, de schommelende olieprijzen en de verzwakte economie in de Verenigde Staten. Daarnaast kijkt de logistieke sector vol spanning uit naar de nieuwe mogelijkheden in Iran, blijkt uit de ‘2016 Agility Emerging Markets Logistics Index’.

Na een turbulent jaar stelt 61 procent van de ondervraagde logistiek managers dat het onduidelijk is wat de economie het komende jaar gaat doen of dat ze dit jaar meer volatiliteit verwachten. Ondanks deze voorzichtigheid stelt een ongeveer even groot aantal managers (59,4 procent) dat de door het Internationaal Monetair Fonds voorspelde groei van 4,7 procent in opkomende markten ‘wel correct’ is. Opkomende markten groeiden circa 3,6 tot 4,2 procent het afgelopen jaar; minder dan de 4,5 procent in 2014.

Momentopname voor logistieke sector

De resultaten zijn onderdeel van een enquête onder meer dan 1.100 managers uit de logistieke sector en de productieketen. Voor het zevende jaar op rij geeft de Agility Emerging Markets Logistics Index een momentopname van de gevoeligheden in de internationale logistieke sector. De index geeft ook een overzicht van de 45 belangrijkste opkomende markten. Hierbij wordt uitgegaan van de grootte van de markt, de economische voorwaarden, de infrastructuur en andere factoren die voor logistiek dienstverleners, verladers, expediteurs, rederijen en distributeurs van belang zijn.

Waardering voor India

Een andere opmerkelijke oplossing is dat voor de eerste keer supply chain professionals uit de productieketen India, en niet China, als de opkomende markt zien met de meeste groeikansen. In de algemene index-ranglijsten, gebaseerd op economische en sociale gegevens, steeg India twee plaatsen naar plaats 3, direct achter China en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze stijging had India vooral te danken aan de sterke economische prestaties en de door de regering van premier Narendra Modi uitgevoerde hervormingen.

Bedrijven herwaarderen China

China is en blijft uit de meting van Agility Logistics,  nog steeds een land met veel perspectieven, maar internationale bedrijven ‘herwaarderen’ hun strategie nu de handel afneemt.

Economie Egypte stabiliseert

Opmerkelijk is ook dat Nigeria (nummer 17) en Egypte (nummer 22) allebei tien plaatsen stegen in het data-gestuurde deel van de Agiltiy index. Nooit eerder in de afgelopen zeven jaar was er een land dat zoveel plaatsen in de ranglijst steeg. De kansen van Nigeria, de grootste economie van Afrika, krijgen steeds meer aandacht sinds de regering de methodes om de economische prestaties te registreren, gemoderniseerd heeft. Voor Egypte geldt dat het economische klimaat in dit land onder het militaire bewind enigszins is gestabiliseerd.

Iran biedt logistieke kansen

De logistieke sector kijkt vol spanning naar de nieuwe mogelijkheden in Iran. Sinds het land zijn nucleaire programma heeft aangepast, stapt het land uit een economisch isolement. In de ranking steeg Iran 12 plaatsen, van nummer. 27 naar nr. 15 van de landen met groeimogelijkheden in de logistieke sector.

Reageer op dit artikel