nieuws

Binnenvaart wil plan tegen congestieproblemen

Supply chain

Binnenvaart wil plan tegen congestieproblemen

De brancheorganisatie voor de binnenvaart (CBRB) wil dat er een plan van aanpak komt om congestieproblemen te voorkomen. De binnenvaart heeft nog steeds last van de 24-uurstaking in de Rotterdamse haven eerder deze maand.

De vertraging in de overslag van containers van de terminal naar binnenvaartschepen bedraagt inmiddels zeven dagen. Dat stelt Maira van Helvoirt van brancheorganisatie Vereniging Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB).

Gezamenlijk plan

Om congestieproblemen in de toekomst, als gevolg van onvoorziene omstandigheden als stakingen, technische problemen of slecht weer,  te voorkomen, pleit Van Helvoirt voor een gezamenlijk plan in samenwerking met het Havenbedrijf en de terminals.

Reactie

Een plan dat er al had moeten zijn na de congestieproblemen in 2014, maar er nooit is gekomen: “We hebben wel met elkaar gesproken toentertijd, maar iedereen is weer overgegaan op de orde van de dag.” Als het aan Van Helvoirt ligt, gebeurt dat nu niet en komt er een uitgewerkt plan. “Ik wacht nog op een reactie van het Havenbedrijf.”

Congestieproblematiek

De huidige congestie problematiek speelt enkel bij ECT, aldus Van Helvoirt. ECT bevestigt tegenover het FD dat er vertraging is opgelopen in de afhandeling van containers. Oorzaken zijn onder meer: slecht weer (harde wind en vorst), drukte en personeelsgebrek. ECT heeft de structurele inhuur van extra personeel stopgezet. Hiermee anticipeert het bedrijf op het verwachte verlies van lading aan twee nieuwe terminals op de Tweede Maasvlakte.

 

Reageer op dit artikel