nieuws

Nederland hoog in SC-risicolijst 2015 FM Global

Supply chain

Nederland hoog in SC-risicolijst 2015 FM Global

Nederland staat in de 2015 FM Global Resilience Index derde. De index is gebaseerd op alle supply chain verstoringen die hebben plaatsgevonden en de manier waarop deze gebeurtenissen zijn afgehandeld, door het land én bedrijven dan wel organisaties.

Nederland moet wereldwijd alleen Noorwegen (1) en Zwitserland (2) voor zich dulden. Het blijft Ierland, Luxemburg en Duitsland voor. De ranglijst is niet een puur Europees feestje, Qatar en Canada volgen Duitsland. De volledige lijst is hier te vinden: 2015 FM Global Resilience Index, en is een initiatief van FM Global, verzekeraar van zakelijk vastgoed.  Tajikistan, Mauritanië en Venezuela behoren tot de landen die het minst goed in staat zijn om om te gaan met supply chain verstoringen in de zakelijke sfeer.

Effecten risico’s verzachten

‘Supply chain risk’-onderzoeken zijn de laatste tien jaar in opkomst. Als gevolg van een toenemende globalisering en uitbesteding van diensten is het belang van controle op een keten niet alleen belangrijker geworden, ook is de complexiteit toegenomen.

Hoe ‘weerbaarder’ een land is, des te kleiner de kans is dat organisaties te maken krijgen met negatieve zaken als gevolg van gebeurtenissen veroorzaakt door de natuur of mensen, schrijft FM Global. En als bedrijven een indruk hebben van hoe weerbaar een land is, des te beter zijn ze in staat om risico’s te managen en de effecten te verzachten. Ze zijn beter voorbereid op wat ze kunnen verwachten.

Gevaar zit in Tier 3 en Tier 4 bedrijven

Volgens de onderzoekers vinden bedrijven vaak verrassingen wanneer ze starten met het onderzoeken van hun supply chain. Wat ze daarbij bezighoudt is niet zozeer wie hun Tier1 en Tier2 leveranciers zijn, maar eerder de Tier3 en 4 partijen. “Dát zijn de uitdagende zaken voor bedrijven die actief zijn in de broze omgeving die we nu kennen”, zegt Louis A. Gritzo, onderzoeksdirecteur bij het bedrijf. “Want als er één koppeling breekt, dan breekt de hele keten.”

Reageer op dit artikel