nieuws

Dinalog: 31 miljard aan logistieke diensten

Supply chain

Dinalog: 31 miljard aan logistieke diensten

Dinalog heeft aan de hand van onder andere CBS-cijfers kunnen berekenen dat de internationale handel in diensten op het gebied van logistiek en supply chain management 31 miljard euro op jaarbasis bedraagt.

De uitkomst van de CBS-cijfers, aangevuld met een studie naar de internationale waarde van logistieke kennis en kunde, analyses en telefonische enquêtes maakte een einde aan een lange periode van onduidelijkheid. Dinalog geeft al sinds de oprichting aan dat het tot doel heeft om Nederland een blijvende internationale toppositie in de logistiek wil bezorgen, maar het ontbrak de organisatie aan cijfers over hoe groot deze positie nu al was.

7,2% van NL exportwaarde

In een persbericht schrijft Dinalog dat deze 31 miljard euro op jaarbasis het equivalent is van 7,2 procent van de Nederlandse exportwaarde van 433 miljard euro. Het bedrag is ook 23,6 procent van de totale internationale handel in diensten van Nederland van 131 miljard euro.

Zeevaart en wegvervoer tellen voor ruim vijftig procent

Het directe vervoer en de daarmee samenhangende vervoersondersteunende diensten maakt 78 procent van de totale internationale handel in logistieke kennis en kunde uit. Hierbinnen dragen zeevaart en wegvervoer voor meer dan vijftig procent bij. Buiten de vervoersgerelateerde dienstverlening is vooral de aan software gerelateerde dienstverlening belangrijk voor de export van kennis en kunde op het gebied van logistiek en supply chain management.

Bovenstaande cijfers waren eerder bekend maar zijn nu geverifieerd en gewogen zodat ze kunnen dienen als officiële nulmeting voor toekomstig onderzoek.

Het rapport zelf is hier te downloaden in PDF vorm (900 kb).

Reageer op dit artikel