nieuws

Nadert het einde van global supply chains?

Supply chain

Nadert het einde van global supply chains?

Het verplaatsen van de productie en bevoorrading naar opkomende economieën is niet langer de gouden standaard voor wereldwijd opererende bedrijven. Wereldwijde supply chains zullen uiteenvallen in een aantal supply en demand stukken.

Het Global Supply Chain Institute van de Universiteit van Tennessee onderzocht in opdracht van BT de gevolgen van globalisatie voor bedrijven. Uit het rapport, waarvoor de onderzoekers tien vooraanstaande bedrijven hebben geïnterviewd,  blijkt dat het verplaatsen van de productie en bevoorrading naar opkomende economieën niet langer de gouden standaard is voor wereldwijd opererende bedrijven.

TCO

Hoewel outsourcing van productie naar onder meer Zuidoost-Azië veelal was gedreven door kostenreductie op korte termijn, vallen de ‘total cost of ownership’ (TCO) veel hoger uit dan gepland, iets waar volgens de onderzoekers vaak onvoldoende rekening mee is gehouden door bedrijven. Oorzaak: bedrijven hebben onvoldoende hun huiswerk gedaan vooraf.  Globaliseren vergroot kosten, complexiteit en deze drie aspecten managen  kan een enorme uitdaging zijn.

Dynamisch netwerk

Het onderzoek duikt in de uitdagingen van outsourcing door de wereldwijde complexiteit en de risico’s in de juiste context te plaatsen. Het blijkt dat de meest succesvolle bedrijven eerst alle lokale gebieden goed evalueren voordat ze een wereldwijd supply chain netwerk inzetten. Ook ontwerpen ze vaker een dynamisch netwerk dat minder kwetsbaar is voor de valkuilen van moderne globalisering.

Lage logistieke kosten

Gestroomlijnde, wereldwijde supply chains zijn nog steeds een efficiënte oplossing voor bedrijven met complexe technologieën en lage logistieke kosten. Maar het is wel van belang dat het supply chain netwerk verandert en zich aanpast aan de nieuwe werkwijze. Het rapport wijst op de aanwezigheid van goede communicatie en zichtbaarheid in de supply chain als een terugkomende factor bij succesvolle bedrijven.

Lees het hele rapport (whitepaper)…

Reageer op dit artikel