nieuws

Exportorders nemen toe, levertijden lopen sterk op

Supply chain

Exportorders nemen toe, levertijden lopen sterk op

De export neemt fors toe. De maand december noteerde de grootste groei sinds februari vorig jaar. Een minpunt is het sterk oplopen van de levertijden.

De exportindex nam toe tot een record waarde van 58.2. En ook de binnenlandse afzet liet een sterke toename zien (54.7). Niettemin was deze waarde iets lager dan vorige maand. Oorzaken van deze goede cijfers zijn de sterk lagere inkoopprijzen voor olie en alle aan olie gerelateerde producten. Daarnaast zorgde de zwakkere euro voor toename van de export naar Amerika. Dat stelt prof dr Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven naar aanleiding van de laatste NEVI Purchasing Managers Index.

Levertijden lopen sterk op

De NEVI PMI kwam in december uit op 53.5. Lager dan de 54.6 van november, maar het wijst nog steeds op een aanzienlijke verbetering. Een minpunt is er ook: levertijden lopen nog steeds sterk op. Bedrijven leveren nauwelijks nog uit voorraad. “Dit gebrek aan flexibiliteit kan bedrijven op breken. Om deze redenen verwacht ik dat veel bedrijven tot uitbreiding van hun capaciteit zullen overgaan.” Dat zal de komende maanden tot aanvullende investeringen gaan leiden, verwacht Van Weele. Het perspectief voor 2015 ziet er echter goed uit volgens de professor.

Inkoop grondstoffen

Andere conclusies uit de index zijn: De productie nam voor de twintigste achtereenvolgende maand toe. De werkgelegenheid was in december opnieuw groter en groeide in het hoogste tempo in dertien maanden. De hoeveelheid ingekochte grondstoffen en halffabricaten was in december wederom groter, maar groeide in het laagste tempo sinds september. De voorraad ingekochte materialen daalde voor de achtste maand op rij. De inkoopkosten daalden voor de vierde opeenvolgende maand en wel in de sterkste mate sinds juli 2013. De verkoopprijzen waren voor de vijfde maand op rij lager.

Reageer op dit artikel