nieuws

Cloud-ERP heeft traditioneel ERP ingehaald

Supply chain

De omzet uit nieuwe deals voor lokaal geïnstalleerde ERP-systemen op basis van een licentiemodel is voor het eerst lager komen te liggen dan de omzet uit ERP als clouddienst. Volgens IT-dienstverlener PwC zal de omzet uit cloud-ERP komend jaar verdubbelen. Het bedrijf noemt hiervoor een aantal redenen.

Cloud-ERP heeft traditioneel ERP ingehaald

De eerste reden waarom ERP uit de cloud zo snel aan populariteit wint is dat bedrijven sneller moeten kunnen inspelen op nieuwe businessmodellen en/of eisen van klanten. Hiervoor kiezen ze vaak flexibele ERP-clouddiensten bovenop hun traditionele ERP. Een hybride ERP noemt PwC dit. Wat ook meespeelt is dat bij nieuwe business modellen de behoefte aan mobiliteit toeneemt. Het ERP moet overal benaderbaar zijn, ook via tablets en smartphones. Ook die trend werkt in het voordeel van cloud.

Lagere kosten bij cloud

Een ander belangrijk voordeel van cloud is een lagere total cost of ownership. Je betaalt geen initiële licentiekosten en ook de implementatie is goedkoper. Als het systeem eenmaal is geïnstalleerd liggen de maandelijkse abonnementskosten voor cloud weliswaar hoger dan de maandelijkse kosten van een lokaal ERP maar over de hele levensduur ben je volgens PwC met cloud-ERP voordeliger uit.

On premise daalt met 30%

In zijn rapport doet PwC de voorspelling dat de omzet uit ERP als clouddienst tot 2016 gaat verdubbelen. De investeringen in lokaal geinstalleerde ‘on premise’ ERP-systemen daarentegen zal met dertig procent dalen, volgens het consultancybureau.

Het rapport “Beyond ERP: New technology, new options” is gratis te bekijken op de website van PwC.

Reageer op dit artikel