nieuws

Smart Logistics: koploper blijven door sense and respond

Supply chain

Smart Logistics: koploper blijven door sense and respond

Hoogleraren Jack van der Veen en Jack van der Vorst deelden tijdens het ABN AMRO seminar Smart Logistics hun visie op toekomstige supply chains.

“Het is mooi dat we als Nederland op de lijst van beste logistieke landen op nummer twee staan. Maar hoe zorgen we ervoor dat we daar ook blijven?” Met deze vraag trapte Bart Banning, sector banker Transport en Logistiek bij ABN AMRO het seminar Smart Logistics af. Op de ontmoetingsplek van talent waar ontwerpen voor de toekomst te zien zijn, de Dutch Design Week in Eindhoven, deelden Prof. Jack van der Veen en Prof. Jack van der Vorst hun inzichten over ketensamenwerking en de veranderende wereld.

Niet langer ‘pegels en macht’

Van der Veen ging in op het belang van samenwerking in supply chains en de verandering die nodig is. “In traditionele supply chains gaat om de ‘pegels en macht’ en niet om wederkerigheid en familiegevoel”. Van der Veen is van mening dat de logistiek zich teveel blind staart op procesoptimalisatie en er sprake is van strategische armoede. Blijven vasthouden aan traditionele supply chains is volgens hem dan ook geen lang leven beschoren. “Op een gegeven moment is een nog betere forecast echt niet meer mogelijk. Dan moet je toe naar de nieuwe wereld van sense en respond.” Doelend op de toenemende volatiliteit waar bedrijven steeds meer mee te maken krijgen en de manier om daarin mee te bewegen. Pas als je voldoende bezig bent met strategie, infrastructuur (IT en KPI’s) en mindset en gedrag kun je volgens Van der Veen succesvol aan ketensamenwerking doen.

Vraaggestuurd en één systeem

Van de  Vorst gaf de seminar deelnemer een inkijkje in het Dinalog DaVinc3i project. De sierteelt sector, die als zeer volatiel bekend staat, is gaan samenwerken om uiteindelijk te komen tot een vraaggestuurde supply chain en één systeem. “We hebben oplossingen gevonden, maar zijn ook nog steeds onderdeel van een puzzel”, aldus Van der Vorst die aangeeft in 2015 het project af te ronden.

De wereld veranderd. Boeren worden managers, tractors hebben een ip-adres, de virtualisatie bij bloemveiling en kwekers. “Iedereen was de nieuwe wereld aan het uitvinden. De sierteeltketen kent veel kleine partijen.” In 2011 is DaVinc3i begonnen in samenwerking met meerdere handelaren, kwekers, logistiek dienstverleners en de veiling FloraHolland.

“De vraag verandert. De consument wil straks via een app een boeketje kunnen samenstellen. Bed voor bed bloemen plukken, zoals de kweker doet, past hier niet meer bij. Hij moet vraaggestuurd gaan orderpicken. Dit lijkt misschien minder efficiënt maar is de basis van een sense en respond supply chain.

Kansen Big Data

Door toenemende ICT hebben is de productkwaliteit in de keten goed te volgen en is ingrijpen gemakkelijker geworden. Van der Vorst erkent dat er voor big data er nog wel kansen liggen. Dat wordt door ABN AMRO ook gemeld in het visiestuk Smart future waar Smart Logistics onderdeel van uitmaakt. De digitalisering van de samenleving zorgt voor een enorme berg big data. Als retailers, producenten en logistieke dienstverleners deze informatie op de juiste manier gebruiken, kunnen ze volgens ABN AMRO hun processen nog veel verder optimaliseren. Door ICT en data management een centrale plek binnen de totale keten te geven, kan de sector de stap zetten van data beheren naar dat beheersen.

Reageer op dit artikel