nieuws

CB Logistics blijft uit één voorraad picken

Supply chain

CB Logistics blijft uit één voorraad picken

CB Logistics wil blijven werken vanuit één generiek proces. Het (voormalig) Centraal Boekhuis heeft te maken heeft met meerdere afzetkanalen en daarmee met verschillende verpakkingseenheden. Marinus Ploos van Amstel geeft uitleg.

Ploos van Amstel is financieel directeur van het bedrijf in Culemborg en houdt zich nadrukkelijk bezig met de supply chain strategie. “De daling van de afzet van fysieke boeken, het belang van de online verkoop en de opkomst van digitaal lezen, zijn belangrijke aandachtspunten, die onze strategie van integrale dienstverlening en voorraad in de keten beïnvloeden. Boekuitgevers willen dat hun titels zichtbaar aanwezig zijn op het schap in de winkel van de boekverkoper, boekverkopers zien zich door stagnerende of dalende verkopen genoodzaakt minder werkkapitaal aan voorraad in de winkel te hebben. Het rendement dat in de boekenketen wordt gemaakt, kan verbeteren door meer focus op omloopsnelheid en het terugbrengen van voorraden van titels met een hoge omloopsnelheid. Het is dit krachtenveld, wat ertoe heeft geleid dat CB de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd in 24-uurs dienstverlening en Printing-On-Demand (POD).”

Intern proces blijft bestaan

Waar voorlopig niet aan gesleuteld wordt, is het leveren vanuit hetzelfde proces. De toekomst zal uitwijzen in hoeverre de bestaande procesinrichting van opslag- en transportmiddelen met automatische handlingsystemen in staat is om de interne stromen efficiënt te blijven ondersteunen.
Er is in Culemborg al het nodige aangepast. Voor de online boekenverkoop is een aparte verpakkingslijn opgezet. Om boekuitgeverijen van dienst te zijn met (voorlopig) kleine drukoplages heeft CB een zogenaamde Printing-On-Demand (POD) productielijn opgezet, die de komende tijd verder zal uitbreiden. Ook is het bedrijf bezig met een nieuw WMS, dat de veranderende situatie beter kan aansturen.

Van voorraad naar productie

“De vraag is hoe we van een voorraadhoudende organisatie voor uitgeverijen kunnen doorgroeien naar een meer productie georiënteerd bedrijf.” Ploos van Amstel heeft de koersverandering van de laatste tijd nadrukkelijk mede vorm gegeven. Naast boeken is CB nu actief als dienstverlener in medische producten (zorginstellingen) en in fashion (na de 50 procent deelname in Fashionwheels). De kledingdistributie verloopt vanuit Helmond.
Hoewel CB niet als eigenaar van de boekenvoorraad alle keuzes zelf kan maken, is het bedrijf wel constant bezig met het optimaliseren van de processen om de kosten zo laag mogelijk te houden. In totaal liggen 94.000 titels op voorraad. Voor de echte bestsellers – zo’n 1.000 boektitels – is een aparte opslaghal ingericht. Het overgrote deel van het assortiment staat in een overflow dc aan de overkant van de straat. Van daaruit worden op basis van bestellingen boeken overgebracht naar de picklocaties waar zendingen voor boekhandels en voor online klanten worden samen gesteld.

Meer schedules per dan nodig

CB hanteert 23.00 uur als laatste tijdstip om bestellingen voor de volgende dag te kunnen verwerken. Dat moment is in de loop van de tijd steeds verder naar achteren verschoven, zodat meerdere schedules per dag moeten worden opgemaakt. De extra kosten zitten vooral in meer handling om boeken beschikbaar te hebben voor orderpickers. Een overweging is om late orders apart af te handelen dicht bij de bulkvoorraad.
Een andere uitdaging is het om meer artikelen dan alleen boeken op voorraad te leggen. Daarvoor moet de scanmethode worden aangepast en de ondersteunende software (WMS). Ook op dat punt is differentiatie een belangrijk item, zodat webshops meer mogelijkheden geboden kan worden.

Spreker Nationale Voorraaddag

Op 19 juni spreekt Marinus Ploos van Amstel tijdens de plenaire sessie als opening van de Nationale Voorraaddag in Putten (Kasteel Vanenburg). Met hem staan ook Ghislaine Duymelings (CEO Manutan Benelux) en René Olsthoorn (CFO PontMeyer) op het podium. De interviews worden gedaan door René van Rijckevorsel, plaatsvervangend hoofdredacteur van het opinieblad Elsevier. Aansluitend zijn diverse kennissessie te volgen van hoofdsponsor Slimstock, Consafe, Incore en HSO.

Aanmelden kan nog – klik hier

Reageer op dit artikel