nieuws

De barcode bestaat 40 jaar

Supply chain

De barcode bestaat 40 jaar

De barcode viert vandaag zijn 40ste verjaardag. De leiders van de Amerikaanse levensmiddelenindustrie kozen op 3 april 1973 voor een standaard om producten te kunnen identificeren.

De beslissing van de Amerikaanse levensmiddelenindustrie voor een unieke standaard creëerde een wereldwijde taal voor het bedrijfsleven. De uniforme taal werd 36 jaar na de ontwikkeling officieel geïntroduceerd. De Amerikanen Norman Joseph Woodland en Bernard Silver dienden in 1949 een patent in voor een code die leek op de concentrische cirkels rond een bullseye. Op basis van dit ontwerp hebben ze vervolgens een manier ontwikkeld waarmee productinformatie bij de kassa kon worden uitgelezen. In Nederland en in 149 andere landen kennen we deze standaard vandaag de dag als de barcode.

Van Amerika naar Nederland

De eerste barcode die ooit werd gescand was een pakje kauwgom in een supermarkt in Ohio in 1974. Vandaag de dag zijn over de hele wereld er bijna twee miljoen fabrikanten die de barcode op de verpakking van hun producten toepassen. Albert Heijn zorgde dat de barcode in 1976 ook in Nederland vaste voet aan de grond kreeg.

Pieter Maarleveld, directeur GS1 Nederland: “Bedrijven willen zoveel mogelijk kosten besparen, hun bedrijfsvoering optimaliseren en de winst verhogen. Visionaire leiders zagen het enorme potentieel van samenwerking op het gebied van standaarden. Het spreken van een gemeenschappelijk wereldwijde taal door standaarden maakt het zakendoen voor de gehele supply chain eenvoudiger.”

Reageer op dit artikel