nieuws

Baas Plantenservice vergroot keteninzicht

Supply chain

Baas Plantenservice vergroot keteninzicht

Handelsorganisatie in tuin- en kamerplanten Baas Plantenservice heeft het afgelopen jaar volgens eigen zeggen met succes het in eigen beheer ontwikkelde ‘Baas Go!’ Systeem in gebruik genomen. Dit systeem is bedoeld om de goederenontvangst bij Baas te versnellen, te vereenvoudigen en de CC (fust) administratie sluitend te krijgen. D. Speksnijder Transport heeft zich daarnaast in 2012 als eerste logistiek dienstverlener bij ‘Baas Go!’ aangesloten.

Het systeem dat Baas Plantenservice heeft ontwikkeld werkt als volgt: kwekers die leveren aan Baas, brengen een barcode label aan op elke CC Container met planten. Met een handscanner worden de barcode en de CC RFID tag gescand en gekoppeld. Deze gegevens worden via het Supply Chain Platform aan de plantengroothandel en transporteurs beschikbaar gesteld, om het aanvoer transport te optimaliseren en te stroomlijnen.
Bij Baas aangekomen worden alleen de RFID tags gescand, en de goederen automatisch ingeboekt. Bij elke RFID scan wordt de container automatisch op echtheid gecontroleerd en geregistreerd, voor een sluitende administratie, zonder extra werk.

12.500 containers in piekperiode
Uitgangspunt van Baas Go! is dat processen snel, simpel en sluitend moeten verlopen. “Dat is nodig, want in de piek ontvangen we 12.500 containers per dag, die ook op dezelfde dag moeten worden uitgeleverd. Dit zijn bij elkaar zo’n zevenhonderd truckbewegingen per dag”, zegt Edwin van Lenthe, logistiek manager van Baas Plantenservice.

Positieve reacties
Volgens Lenthe hebben bijna vijftig kwekers afgelopen seizoen meegedaan aan Baas Go!. Er waren dagen dat meer dan vijftig procent van het inkomende volume gekoppeld werd aangeleverd”, aldus Van Lenthe. De reacties van de leveranciers zijn overwegend positief. Van Lenthe zegt hierover: “Afgelopen seizoen is op het gebied van RFID tracking and tracing bijzonder leerzaam gebleken. Wat we hebben bereikt is dat we meer inzicht hebben in onze supply chain en er minder fouten worden gemaakt. Op basis van de leerervaringen werd ook een nieuwe scanner ontwikkeld die het komend seizoen wordt ingezet.


Real time inzicht in plantencontainers

Dit najaar heeft D. Speksnijder Transport zich als eerste transport onderneming bij Baas Go! aangesloten. In pilot die twee maanden duurde, scanden de chauffeurs van Speksneijder de karren voor het laden van de vrachtauto. De gegevens van deze loading scan legt de overdracht van verantwoordelijkheden duidelijk vast en zo wordt een belangrijke volgende stap gezet naar realtime inzicht in de gang van de plantencontainers, voor traceerbaarheid door zowel kweker, transportplanner als handelaar.

Uitbreiding met portals voor kwekers en transporteurs
Het komend seizoen zal in een tweede fase een tweede groep kwekers mee gaan doen. En om de logistieke gegevens aan alle partijen op eenvoudige wijze beschikbaar te stellen, wordt het Supply Chain Platform met portals voor kwekers en transporteurs uitgebreid. Kwekers krijgen bovendien zicht op hun fustadministratie met de vernieuwde Container Management module, die ook via het Supply Chain Platform toegankelijk is.

Uitbreiding pilot naar retail
Het komend seizoen zal ook een pilot starten met de retail. Baas gaat daarvoor zelf ook de koppelscan doen, en worden de barcodes gekoppeld aan de RFID tags op de CC containers die naar de winkels van twee retailketens in Duitsland worden gestuurd. Daar wordt de ontvangstscan gedaan, waardoor de keten gesloten wordt. Voor deze fase van het project, werkt Baas samen met het Interreg IVA project RAAS: RFID Application & Support.
Mieloo & Alexander levert de RFID scanoplossingen voor kwekers, transporteurs en handelsbedrijven, en het RFID Supply Chain Platform bij Baas voor de afhandeling van de berichten tussen deze partijen. Qurius heeft haar eigen standaard software zodanig uitgebreid dat iedere scanoplossing op basis van RFID kan communiceren met de Qurius software.

Reageer op dit artikel