nieuws

Centrale datapool is operationeel in zorglogistiek

Supply chain

Centrale datapool is operationeel in zorglogistiek
GS-1 zorglogistiek

GS1 Nederland heeft in samenwerking met Z-Index een unieke datapool gelanceerd: de G-Standaard Logic. Dit is één loket waar zowel farmaceutische als logistieke gegevens worden ingevoerd. Elke partij binnen de keten beschikt hierdoor over de juiste informatie. Dit verhoogt de patiëntveiligheid en er kan efficiënter worden gewerkt.

Na het succesvol afronden van een aantal pilots is de G-Standaard Logic nu beschikbaar gesteld aan de markt. De Nederlandse gezondheidszorgsector is daarmee de eerste ter wereld die van deze datapool kan profiteren. In de G-Standaard Logic komen de G-Standaard van Z-Index en de kennis en oplossingen van GS1 Nederland samen. De G-Standaard is het middel voor het uitwisselen van zorginhoudelijke informatie over alle geneesmiddelen, medische hulpmiddelen (zoals verbandmiddelen en pleisters), homeopatische artikelen en zelfzorggeneesmiddelen die verkrijgbaar zijn bij openbare apotheken.

 

Logistieke database

GS1 Nederland biedt de standaard voor het uitwisselen van logistieke informatie over producten met GS1 DAS. Door de zorginhoudelijke database van Z-Index en de logistieke database van GS1 Nederland samen te brengen in de G-Standaard Logic, kunnen voortaan beide soorten informatie door de leverancier op één plek worden ingevoerd en vervolgens worden uitgewisseld met alle partijen in de keten.

 

Voordelen

De belangrijkste voordelen van het gebruik van de G-Standaard Logic zijn:

•             Medicatieveiligheid: scannen van de barcode levert eenduidige en correcte informatie op;

•             Efficiëntere logistiek bij bestel- en afleverproces;

•             Het netwerk waarmee artikelinformatie wordt verzonden en/of ontvangen wordt internationaal geaccepteerd en gebruikt;

•             Sectoroverschrijdend: een leverancier die zowel aan de zorg- als levensmiddelen en drogisterijsector levert, kan afnemers op één plek van de juiste informatie voorzien.

Reageer op dit artikel