nieuws

“Winnen is belangrijker dan deelnemen”

Supply chain

“Winnen is belangrijker dan deelnemen”
'Winnen is belangrijker dan deelnemen

Door spelen leer je. Niet door te trainen. Met deze worden deelde hockeycoach Marc Lammers vol enthousiasme zijn visie op coaching en leiderschap tijdens de finaledag van The Fresh Connection. Coachen is de laatste tijd erg veranderd. Lammers heeft hier een hele duidelijke visie op.

Marc Lammers trainde acht jaar lang het Nederlandse dames hockeyteam. De eerste vier jaar deed hij dat op een heel andere manier dan de laatste vier. Hij kwam er achter dat hij eerst zelf moest veranderen om het uiterste uit zijn team te kunnen halen. "Ik was geneigd de speelsters van alles op te leggen, maar het werkt veel beter om ze zelf te laten nadenken. Als je ze eigenaar maakt van het plan raken ze geïnspireerd."

 

Doelen en kernwaarden 

Als bondscoach van de Nederlandse hockeydames werkte Lammers aan de zelfstandigheid van zijn speelsters door ze zelf te laten nadenken over hun doelen en kernwaarden. "Ik ben de speelsters meer gaan betrekken bij het maken van plannen. De dames kwamen zelf met vier kernwaarden:  commitment, focus, fitheid en uitstraling."

 

Bewust bekwamen

Door de nieuwe werkwijze te combineren met gebruik van innovaties zoals de strafcornerbril en het afkoelen van de speelsters in een ijsbad in het extreem warme Peking, slaagde hij er in met zijn dames hockeyteam de Olympische titel te pakken in 2008. "We focusten ons niet langer op de slechte kanten, maar waren ons bewust aan het bekwamen op de goede kanten, zodat je die onbewust gaat toepassen. Je kunt wel scoren op zwakke punten maar dan moet je wel eerst weten wat de sterktes zijn."

 

Excelleren

Met kreten als ‘waar een crisis is, is een kans’ en ‘niet vluchten maar vechten’ inspireerde hij de deelnemers van de The Fresh Connection finaledag waar 18 teams streden om de titel. "Iedereen heeft een talent en de verantwoordelijkheid om te laten zien wat je kan." Lammers die kampt met dyslexie ziet dat niet als een handicap maar als gave. "Je kunt dan juist excelleren in creativiteit."

 

Reageer op dit artikel