nieuws

Koninklijke Bammens klaar voor TFC-spektakel

Supply chain

Koninklijke Bammens klaar voor TFC-spektakel
Eelco Beekman, Koninklijke Bammens

Na de vorige competitie weet Eelco Beekman, supply chain manager van Koninklijke Bammens in Maarssen, precies wat hem te wachten staat voor komend jaar in The Fresh Connection (TFC). “Eerst is er chaos, maar dan ga je als team heel veel leren.” Het idee is om naast de competitie ook in eigen huis het spel te spelen.

"Na onze vorige ervaringen is er bij de directie veel enthousiasme voor TFC. Onze nieuwe directeur wil dat in het hele bedrijf de KPI’s meer met elkaar in één lijn worden gebracht, gericht op de bedrijfsdoelstellingen. Dat hoort bij de professionaliseringslag die we doormaken. Dit is een hele boeiende fase waar we als bedrijf middenin zitten. Ik merk dat TFC ons een extra zetje in de rug kan geven."

 

Wat doet Bammens en wat is jouw achtergrond?

"Dit bedrijf maakt onder andere afvalbakken, die je overal in het straatbeeld tegen komt. Sterk groeiend is de vraag naar ondergrondse afvalsystemen. We leveren aan gemeenten en doen ook aan export. Het bedrijf telt 180 medewerkers, waarvan 23 in de supply chain. Zelf ben ik supply chain manager sinds een jaar of drie. Daarvoor werkte ik bij Philips op planningsfunctie. Inderdaad, een compleet andere cultuur. Maar voor mij is dit een enorme uitdaging, waar ik veel van leer."

 

Wat is jullie belangrijkste supply chain uitdaging?

"Die uitdaging ligt vooral intern. We zitten in een supply chain met kritische afnemers en met onzekere omstandigheden. Neem de stevige vorstperiode als voorbeeld. De fabriek stond onder grote druk om te leveren, maar dankzij de vorst kunnen we al ruim een week niets meer plaatsen. Dus produceer je op voorraad. De organisatie moet veel meer als een harmonica kunnen mee bewegen. Wat we daarvoor nodig hebben is betere communicatie tussen de afdelingen, maar dan wel met dezelfde set aan betrouwbare gegevens. Daar ligt een grote uitdaging voor ons. Dat begint met goed coördineren en afspraken maken."

 

Wat heb je concreet opgestoken van de vorige competitie?

"De impact van beslissingen, die niet goed zijn doorgesproken en met elkaar zijn afgestemd, kan enorm zijn. Dat weet je natuurlijk wel vanuit je opleiding en vanuit de vakbladen. Maar toch, je ziet het pas echt tijdens zo’n spel. Maar je ontdekt ook de enorme winst die je kan boeken als de afstemmingen wel goed is geweest. We hebben tijdens de vorige ronde, buiten het spel om, een tool gebouwd om te beslissingen door te kunnen rekenen. Daaruit kwamen voor mij verrassende resultaten. Je weet dat het zo werkt, maar je beseft vaak niet voldoende de impact."

 

Wat zijn de grootste valkuilen tijdens het spel?

"Dat je jezelf teveel verliest in details. Je moet echt de grote lijn zien vast te houden en niet proberen alles te willen begrijpen. Want dan ben je ongelofelijk veel privétijd kwijt. Ook hier geldt de 80-20 regel. Voor een relatief geringe verbetering van het rendement zou je heel veel uren extra moeten besteden. Dat loont de moeite niet, maar het is lastig om dat goed in te zien."

 

Wat vind je zelf de mooiste rol in het team?

"Toch supply chain manager. Vorige keer heb ik twee rollen vervuld, zowel operations als purchasing. Maar ik wil toch graag bij mijn eigen passie blijven en dat is supply chain. Het mooie van deze rol is, dat je meer met een helikopterview het geheel kunt overzien. Want ik overigens ook erg mooi vind, is dat het onderwijs – Hogeschool van Amsterdam bijvoorbeeld – met TFC aan de slag is gegaan. Laatst sprak ik een student hierover. Je merkt gelijk dat je het over dezelfde dingen hebt."

 

 

Reageer op dit artikel