nieuws

Voorraadbeheer Nederlandse bedrijven is abominabel

Supply chain

Voorraadbeheer Nederlandse bedrijven is abominabel
Paul Durlinger: “SAP en JD Edwards hebben leuke pakketten maar je kunt je voorraad er niet mee beheren.

De vierde bijeenkomst van de Logistieke Kennis Kring van Randstad afgelopen week bij gastheer Flextronics Logistics in Venray stond in het teken van voorraadbeheer. Voorraadspecialist Paul Durlinger gaf de aanwezigen op niet misverstane wijze zijn visie op dit onderwerp door te stellen dat: “Het voorraadbeheer in Nederland is abominabel.”

Toen de deelnemers aan deze Logistieke Kenniskring bijeenkomst van Randstad nog aan het bijkomen waren van deze prikkelende opening, voegde Durlinger er in een bijzin snel aan toe dat we in ons land gerust kunnen zijn. Bedrijven in andere landen hebben hun voorraadbeheer nog slechter georganiseerd. "Dat het zo slecht gesteld is, komt vooral doordat mensen met een te laag opleidingsniveau vaak beslissingen nemen die een enorme impact hebben op de voorraadniveaus van bedrijven. Bovendien wordt er vaak uitgegaan van verkeerde aannames. Academici moeten in mijn ogen verantwoordelijk zijn voor het voorraadbeheer van bedrijven en niet een huisvrouw die in Polen voor Philips Lighting aan het eind van het jaar de vooorraaadbalans opmaakt", aldus Durlinger.

 

Onzekerheid

De deelnemers aan deze kenniskringbijeenkomst, met name logistiek dienstverleners en verladers, hield Durlinger ook voor dat voorraadbeheer spaak loopt doordat de meeste software niet gevraagde oplossingen bieden. "SAP en JD Edwards hebben leuke pakketten maar je kunt je voorraad er niet mee beheren. Waarom niet? Omdat bijvoorbeeld je forecast in SAP nooit klopt. Bovendien geeft voorraadbeheer je nooit zekerheid. Dat is ook gelijk het probleem die onzekerheid en dat ik wil ik dan als bedrijf besturen met een pakket dat totale zekerheid wil geven. Bedrijven die met SAP hun voorraden willen besturen, wens ik dan ook veel succes toe. Je kunt dan misschien nog beter werken met Excel, mits je er wat van af weet", aldus Durlinger.

 

Opbouw voorraden

Aansluitend liet de voorraadexpert in een fictief voorbeeld zien uit welke onderdelen een voorraad met een waarde van pakweg 12 miljoen euro is opgebouwd. Denk daarbij aan: de veiligheidsvoorraad, OHW/WIP (Work In Progress), serie grootte voorraad, pijplijnvoorraad, incourante voorraad, seizoensvoorraden, strategische voorraad en kwaliteitsvoorraad. "Op basis van die elementen is het dus mogelijk om de totale waarde van je voorraad te reduceren met 5 miljoen euro", stelde Durlinger.

 

Pak aantrekken

Dat het voorraadbeheer van Nederlands bedrijven zo slecht gesteld is, komt volgens Duringer vooral doordat dit onderwerp in de boardroom van veel bedrijven niet landt. "Logistiekelingen die verstand hebben van voorraadbeheer moeten een pak aantrekken en pro actief melden aan hun verkoopafdelingen wat er aan voorraad in de keten zit. Ze moeten veel meer als sparring partner optreden. CEO’s en CFO’s moet je met getallen om de oren slaan. Willen ze bijvoorbeeld 99 procent leverbetrouwbaarheid realiseren? Laat dan zien aan de hand van concrete cijfers dat deze doelstelling je bedrijf twee miljoen euro kost. Dan pas neemt de boardroom je serieus als logistiekeling."

Reageer op dit artikel