nieuws

Eli Goldratt waarschuwt voor overcapaciteit toeleveranciers

Supply chain

Eli Goldratt waarschuwt voor overcapaciteit toeleveranciers
Eliyahu goldratt

Nu de vraag in de consumentenelektronica weer lijkt aan te trekken, beginnen retailers weer volop te bestellen. Toeleveranciers denken dat ze extra moeten investeren in capaciteit, maar dat is het slechtste wat ze kunnen doen, waarschuwt managementgoeroe Eli Goldratt.

Managementgoeroe Eli Goldratt, grondlegger van de  Theory of Constraints en schrijver van management bestseller Het Doel, heeft een artikel gepubliceerd waarin hij de feiten op een rij zet met betrekking tot de toeleverketen van consumentenelektronica.

 

Ten gevolge van de economische recessie daalde de afzet op de voornaamste wereldmarkten in feite slechts met 2 á 3%.  De retailers besloten niettemin eerst hun huidige voorraden te verkopen. De als gevolg daarvan sterk overschatte daling in de vraag werd door de industrie doorgegeven aan hun toeleveranciers. Die kregen daardoor te maken met een nog niet eerder voorgekomen teruggang in orders van maar liefst 50%!    

      

Opslinger uit angst voor recessie
De oorzaak is volgens Goldratt een bijzondere vorm van het opslingereffect: fluctuaties in de vraag worden versterkt doorgegeven. In dit geval wordt het effect echter niet veroorzaakt door de wens van schakels in een keten om zich in te dekken tegen onzekerheid, maar meer door angst, angst voor een aanhoudende recessie. (Lees ook: "Vraag over de hele keten trekt snel weer aan")

         

Nieuwe cyclus van overschatting
Begin april kregen de retailers weer vertrouwen in de markt en begonnen dus weer volop te bestellen, echter niet alleen om aan de vraag de voldoen, maar óók om hun voorraden weer op peil te brengen! Hierdoor dreigt nu een nieuwe cyclus van overschatting. De toeleveranciers kunnen niet aan de piek in de vraag voldoen, waardoor zij ervan overtuigd raken dat ze extra moeten investeren in capaciteit.

 

Volgens Goldratt is dat echter wel het slechtste wat ze kunnen doen: Zodra de overschatte vraag terugzakt naar het normale peil zitten ze dan niet alleen met overcapaciteit, ook zullen de prijzen voor hun producten sterk dalen.

 

Het volledige artikel van Eli Goldratt The power of cause and effect no.2 is te lezen op business-improvement.eu

 

 

Eli Goldratt overleden 

Zaterdag 11 juni 2011 is in zijn geboorteland Israel Eli Goldratt overleden. Goldratt gold als meest bekende inspirator op het gebied van productielogistiek en supply chain management. Logistiek.nl maakte een nieuwsbriefspecial over deze goeroe in de logistiek.

Reageer op dit artikel