nieuws

Bruggenbouwer’ prof. Jo van Nunen overleden

Supply chain

Bruggenbouwer’ prof. Jo van Nunen overleden
jo van nunen hoogleraar erasmus

Afgelopen woensdag is op 64-jarige leeftijd prof. dr. ir. Jo van Nunen overleden. Van Nunen was bijna dertig jaar verbonden aan de Erasmus Universiteit. Hij maakte deel uit van de Commissie Van Laarhoven over logistieke innovatie en stond aan de wieg van het topinstituut Dinalog in Breda. Sinds eind vorig jaar was hij voorzitter van de VLM (Vereniging Logistiek Management).

Emeritus hoogleraar (en voorganger als VLM-voorzitter) prof. Hugo Roos denkt terug aan Van Nunen als "een unieke persoonlijkheid, die altijd vrolijk was. Maar ook een echte vechter als het er op aan kwam voor de belangen van logistiek in Nederland. Hij was zowel academisch als praktisch ingesteld en stond hoog aangeschreven wereldwijd bij buitenlandse collega’s. Dat was ook zijn missie: Nederland op logistiek gebied aanzien geven."

 

‘Fantastisch mens met veel kennis’

Van Nunen overleed aan een hartstilstand twee dagen geleden in Vancouver, waar hij een internationaal congres bijwoonde. Vandaag zijn zijn naaste medewerkers op de universiteit en bij de VLM op de hoogte gesteld. Vice-voorzitter van de VLM is Mieke Damen. Zij zat voorheen samen met Van Nunen in de Commissie Van Laarhoven. "Jo was een echte levensgenieter. Geen doorsnee hoogleraar. Een fantastisch mens met heel veel kennis van zijn vakgebied. Maar hij was ook een spin in het web. Hij kende iedereen. Ondanks zijn leeftijd was hij nog boordevol ambitie, met name voor Dinalog, zijn ‘logistiek onderwijs kathedraal’ zoals hij dat graag noemde."

VLM-directeur Henk van Amstel ziet in Van Nunen een belangrijke bruggenbouwer. "Maar hij was ook degene die VLM ‘omdoopte’ in Vereniging van Leuke Mensen. Dat typeerde hem. Gaan voor het vakgebied, maar met plezier en aandacht voor mensen."

Mede-bestuurslid Hessel Visser noemt het overlijden van Van Nunen een zwaar verlies voor de VLM en voor logistiek Nederland. "Hij was iemand die aan tien touwtjes tegelijk trok. Hij heeft ongelofelijk veel gelobbyd voor zijn kindje, het topinstituut. Zijn visie was Nederland aan de top krijgen en houden."

 

‘Geen pensioen, maar doorstart maken’

Peter van Laarhoven, commissievoorzitter destijds, prijst de bevlogenheid van Van Nunen. "Soms op het vermoeiende af. Maar altijd plezierig. Hij had veel aanzien, ook bij ministeries. Hij wist bovendien de wetenschappelijke wereld achter zich te krijgen. Vol trots vertelde hij daarover. De laatste keer dat ik hem sprak, liet hij opnieuw zijn zorg blijken over het innovatieklimaat in Nederland."

Collega hoogleraar aan de Erasmus en tevens wetenschappelijk directeur van Dinalog is prof. Steef van de Velde. In zijn ogen was Van Nunen "een grote inspiratiebron in heel logistiek Nederland. Visionair, een leider, loyaal, optimistisch, maar ook emotioneel. Je kon zo ruzie met het hem krijgen, maar hij was het ook zo weer kwijt. Professioneel ging het de laatste tijd heel goed met hem. Hij groeide in zijn rol, vooral extern buiten de universiteit. Daar zou hij vanaf september meer tijd voor vrij maken. Hij wilde nog geen afscheid nemen op zijn pensioengerechtigde leeftijd. Maar een flinke doorstart maken. Veertien jaar geleden onderging hij al een hartoperatie. Het ging redelijk goed, maar uiteindelijk is het hem toch fataal geworden."

 

 

Reageer op dit artikel