nieuws

Supply chain Kruidvat moet superflexibel zijn

Supply chain

Supply chain Kruidvat moet superflexibel zijn
Tony Webster, director logistics bij Kruidvat (onderdeel van AS Watson)

Supply chain management bij drogisterijketen Kruidvat betekent continu inspelen op promotionele acties. Het landelijke DC in Heteren aan de A50 speelt hierin een sleutelrol, bleek gisteren tijdens een bedrijfsbezoek van de VLM. “Soms moeten we binnen twee dagen met 200 man opschalen.”

Vanuit het 46.000 m2 grote distributiecentrum in Heteren worden wekelijks 781 Kruidvat-filialen beleverd. Met een combinatie van geautomatiseerde en handmatige orderverzamelsystemen worden dagelijks 330.000 tot 440.000 colli gepikt. Het aantal medewerkers dat hier dagelijks voor nodig is varieert tussen de driehonderd en zeshonderd personen.

 

Enorme pieken en dalen

Een aspect van de Kruidvat-formule, dat bepalend is voor manier waarop de logistiek is georganiseerd, zijn de vele promotieacties, dagelijks aangekondigd op radio, TV, internet en huis-aan-huis krantjes. "Dit leidt tot enorme pieken en dalen in de dagelijks volumes", vertelt director logistics Tony Webster.

 

Zijn collega Marcel Evers, dc-manager, toont een grafiekje met de gepickte colli per week in het afgelopen jaar. Het grillige patroon met uitschieters naar boven en beneden maakt in één oogopslag duidelijk waar het bij Kruidvat om draait: het managen van dynamiek. "Er waren weken bij waarin we binnen één dag met 116 man moesten opschalen en de dag erop nog eens met 106."

 

Snel reageren

Pieken en dalen is één ding, de supply chain van Kruidvat moet er ook snel op kunnen reageren. De rolling forecast kijkt acht weken vooruit, maar lang niet iedere actie is acht weken vantevoren bekend. Het bedrijf moet snel kunnen inspelen op marktontwikkelingen. Het sleutelwoord bij Kruidvat is dus flexibiliteit, in alle schakels van de supply chain. Dus in personeel, in toeleveranciers, in transporteurs, maar vooral ook in het inzetten van orderpickcapaciteit.

 

Dynamic Picking System

Het magazijn in Heteren bevat een diversiteit aan sorteer- en orderverzamelsystemen. Tijdens de rondleiding door het magazijn toont Webster de meest recent aanwinst: het Dynamic Picking System (DPS) van leverancier Witron. Daarbij hoeft een orderpicker niet zelf het magazijn in, maar worden de goederen via een ingenieus systeem van kranen, rollerbanen en dynamische picklocaties naar de orderpicker toe gebracht.

 

Maar de rondleiding voert ook langs andere orderverzamelgebieden die minder vergaand zijn gemechaniseerd. DC-manager Evers: "Voor de actie van deze week hebben we zelfs een tijdelijk orderverzamelgebied moeten inrichten waar orders volledig handmatig worden gepickt."

 

Zo bekijkt Kruidvat kortom per week wat de optimale inzet is van de diverse afdelingen. Evers: "Je wilt zo’n DPS optimaal benutten, maar je moet ook uitwijkmogelijkheden inbouwen. Dit spel, van hoe vangen we de pieken op en hoe zetten we onze capaciteit het beste in, daar draait het bij ons om."

 

Tweedaagse studietrip

Het bezoek aan Kruidvat in Heteren vormde het startschot van een tweedaagse studietrip, georganiseerd door de Vereniging van Logistiek Managers (VLM) en magazijninrichter Witron. Naast drogisterijketen Kruidvat worden nog twee bedrijven in Duitsland bezocht: automotive-groothandel A.T.U. in Werl en  supermarktketen Edeka in Hamm.

 

"Bij Edeka gebruiken ze ook ons DPS-systeem, maar daarnaast gaan ze nog een stap verder", vertelt Jack Kuypers van Witron die de studietrip medebegeleidt ten slotte. "Wat we daar gaan zien is een situatie waarbij ook het orderpicken zelf volledig geautomatiseerd." Klik hier voor een eerder geschreven artikel over het orderpicksysteem bij Edeka.

Reageer op dit artikel