nieuws

Ziekenhuislogistiek kan 10 procent efficiënter

Supply chain

Ziekenhuislogistiek kan 10 procent efficiënter
Ziekenhuizen kunnen hun logistiek zeker 10 procent efficiënter inrichten.

De kosten van het primaire proces in ziekenhuizen kunnen met 10 procent omlaag. Dat stelt TNO op basis van de eerste resultaten uit onderzoek naar de logistiek en arbeidsproductiviteit in ziekenhuizen. De onderzoeksinstelling adviseert het kabinet om het geld dat beschikbaar komt voor bouw van zorginstellingen slim te besteden.

Het kabinet wil de economische crisis bestrijden door meer geld beschikbaar te stellen voor renovatie en nieuwbouw van verpleeghuizen en ziekenhuizen. TNO waarschuwt om niet te  hard van stapel te lopen.

 

"De verleiding kan groot zijn om oude plannen uit de kast te trekken en snel een beroep te doen op het geld. Maar dat kan, gezien vanuit de levenscyclus van het ziekenhuis, een dure optie zijn waar men op termijn niet blij mee kan zijn", aldus TNO.

 

Schillenmodel

Het onderzoeksinstituut stelt dat ziekenhuizen een stuk slimmer gebouwd kunnen worden. Een voorbeeld is het Schillenmodel dat enkele jaren geleden door het Bouwcollege is gelanceerd. Door activiteiten te clusteren binnen aaneengesloten gebieden, kan 10 procent worden bespaard.

 

TNO is zelf bezig met onderzoek naar de logistiek en arbeidsproductiviteit in ziekenhuizen. Eerste indicaties tonen aan dat ook op dit vlak 10 procent van de kosten bespaard kan worden. "Tempo maken: ja. Maar door het slim te doen kan het goedkoper en toekomstbestendiger", aldus TNO.

Reageer op dit artikel