nieuws

Norma groeit van jobber uit tot system supplier

Supply chain

Norma groeit van jobber uit tot system supplier
Norma groeit uit tot system supplier

Metaalbedrijf Norma heeft een metamorfose doorgemaakt. Was het eerst gericht op productie van enkelstuks en kleine series, tegenwoordig ontwikkelt het bedrijf complexe submodules voor bedrijven als ASML. Dit heeft de nodige consequenties voor logistiek en ERP.

Een paar jaar terug was Norma een pure jobber: op specificatie van de klant werden enkelvoudige, metalen producten geproduceerd. De klant leverde vaak zelf de grondstoffen aan. ‘De laatste jaren leggen grote klanten als ASML, FEI en Philips DAP de ontwikkeling van complete modules bij ons neer’, vertelt kwaliteitsmanager Eddy Hoekstra, tijdens een bedrijfsbezoek, georganiseerd door de VKL.

 

Supply chain management

De transformatie brengt in logistiek opzicht de nodige veranderingen met zich mee, weet logistiek manager Wim Hoffer. ‘Als jobber ben je vooral gericht op de techniek, op je machines. Als system supplier ben je veel meer met supply chain management bezig. Je moet over je eigen productie heen kunnen kijken en zaken afstemmen met je eigen toeleveranciers.  De relatie met je klant wordt ook heel anders, onze medewerkers krijgen heel andere vragen. Dat is echt wennen.’

 

Keihard afgerekend op just in time

Het eerste deel van iedere order heeft een sterk projectmatig karakter. Engineers werken de specificaties uit en in de productie worden prototypes gemaakt. Is het product eenmaal uitontwikkeld en is de klant tevreden, dan begint het echte werk. ‘We krijgen dan forecasts van onze klanten, waarmee we onze productie kunnen inplannen. Hier staat tegenover dat we daarna ook just in time moeten leveren, daar worden we keihard op afgerekend.’

 

Lage loon landen

Vooral in die tweede fase is het voor Norma belangrijk dat er zo efficiënt mogelijk wordt geproduceerd. ‘Met nieuwe universele metaalbewerkingsmachines willen we proberen om herhaalorders zo veel mogelijk op onbemande machines te draaien’, zegt Hoffer: ‘Hierdoor kunnen we ook concurrerend blijven ten opzichte van lage loon landen.’

 

Nieuw ERP-pakket

Om de nieuwe manier van werken te ondersteunen, implementeert Norma momenteel een nieuw ERP-pakket: Plan-de-Campagne van leverancier Bemet. ‘Vooral het feit dat de inkoop straks is gekoppeld aan productie, is voor ons erg belangrijk.’ Als eerste zal de vestiging in Drachten live gaan met de nieuwe software. In januari van 2008 hopen ze ook in Hengelo over te zijn. De derde vestiging van Norma, die in Indonesië, is nog te klein voor een ERP.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel