nieuws

Lawson positioneert zich nadrukkelijker

Supply chain

Lawson positioneert zich nadrukkelijker
Lawson's ceo Harry Debes

Een jaar nadat Lawson Intentia heeft overgenomen laat Lawson weten dat de samenvoeging van beide bedrijven ervoor heeft gezorgd dat er weer ‘cash’ beschikbaar is. Geld dat kan worden gebruikt om het bedrijf wat nadrukkelijker een positie te geven binnen de ERP markt. Iets dat zowel Lawson als Intentia tot voor kort nauwelijks deed in vergelijking tot een Oracle, SAP of Microsoft.

Of om het in ceo Harry Debes’ woorden te zeggen: “We hebben nu geld om ons nog meer te richten op de tien sectoren waar we ons op richten, en daarin nog beter te worden.” Lawson verwachtte over het gebroken boekjaar een omzet te halen van 750 miljoen euro, en kwam uit op een iets betere 761 miljoen euro. Zelfs met de prognose voor het komend jaar van 820 tot 830 miljoen euro aan omzet is dat volgens Debes nog niet voldoende geld om softwareoplossingen te ontwikkelen voor de pakweg veertig belangrijkste branches wereldwijd. “Daarom doen we waar we goed in zijn. Tot de sectoren waar we in investeren behoren gezondheidszorg, fashion en food- en beverage.” En via deze strategie probeert de softwareleverancier ook – nadrukkelijker dan voorheen – een duidelijkere positie in te nemen op de wereldkaart van softwareleveranciers.

 

Leven geblazen in fusiebedrijf Lawson

Tijdens de presentaties van Lawson in Parijs met als naam What’s Next II wilde wilde Lawson vooral kwijt dat het de zaak goed op de rails heeft. Bij zowel Lawson als Intentia ging het in 2005 niet zo heel lekker, maar na de fusie en met de komst van nieuwe producten lijken ook de klanten het vertrouwen in het bedrijf te hebben herwonnen. Debes: “In 2005 en 2006 waren we in gesprekken met klanten vaak aan het uitleggen dat het helemaal niet zo slecht ging en dat we voldoende aan productondersteuning zouden blijven doen. Nu we nieuwe producten presenteren merken we dat klanten de angst dat het niet goed gaat met hun softwareleverancier hebben laten varen. Dat is prettig.” Het softwarebedrijf is er volgens Debes zelfs al klaar voor om overnames te doen. Kleine overnames, gericht op specifieke oplossingen die de Lawson producten beter moeten maken.

 

Situatie in de Benelux

Aan het begin van dit jaar meldde managing director Benelux Jaap van den Akker dat Lawson in de Benelux op zoek zou gaan naar meer partners. Tot nu toe zijn die niet gevonden, maar ook de zoektocht is even op een laag pitje gezet. “Lawson heeft voor Europa een directeur aangesteld voor het Europese channel management. Ik heb besloten dat het beter is hem wat tijd te gunnen om uit te zoeken hoe hij het partnerkanaal wil ontwikkelen.” Lawson focust dus wereldwijd op tien sectoren. Welke zijn nu in Nederland de belangrijkste? Van den Akker: “De enterprise management hoek biedt de meeste opportuniteit en dna denk ik vooral aan onderhoudsbedrijven voor de luchtvaartsector. Een andere sector is uiteraard de traditionele distributie en verder natuurlijk de food & beverage sector. Dat zijn zo de eerste die me te binnen schieten.” Heeft Lawson Benelux voldaan aan de geplande doelen? “We hebben ons aandeel geleverd. Op het vlak van service hebben we goed gescoord, we hebben met erg veel klanten om tafel gezet om te praten over upgrades. In het verkopen van nieuwe producten moeten we nog wat meer energie stoppen, maar dat zal wel lukken, we hebben toestemming om nog meer te investeren in sales en consultancy diensten.”

 

Lawson-ontwikkelingen:

  • Lawson M3 7.1: de ERP-applicatie gebaseerd op een service oriented architecture (SOA)
  • Lawson BI: de operationale Lawson business intelligence (BI) oplossing
  • Lawson smart client: de nieuwe gebruikersinterface

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel