nieuws

Neem als supplier de voorraad over

Supply chain

Neem als supplier de voorraad over
klantordergestuurd Bertrand

Dertig procent besparen op de logistieke kosten is volgens een onderzoek van de TU Eindhoven haalbaar in machinefabrieken en vergelijkbare productiebedrijven. Vanmorgen presenteerde prof. dr. ir. Will Bertrand tijdens KOG Systems 2007 in Arnhem een nieuw begrip: SMI – Supplier Managed Inventory.

VMI – Vendor Managed Inventory – is al langer een begrip, met name in de retailsector. Productiebedrijven met een klantordergestuurd proces, zoals machinefabrieken, zouden een vergelijkbaar concept kunnen omarmen.

 

Zelf seriegroottes afstemmen

Bertrand gaf aan dat leveranciers kunnen uitgroeien tot managers van het serviceniveau. Nu leveren ze op basis van een vast contract, volgens vastgestelde levertijden en seriegroottes. Als ze zelf de voorraad in huis nemen kunnen leveranciers zelf de seriegrootte bepalen. “Onze waarneming is dat seriegroottes vaak vrij willekeurig worden vastgesteld. Voor diverse klanten heeft een leverancier verschillende seriegroottes. Veel variatie leidt tot lange wachttijden en moeilijk beheersbaar proces. Juist daar is winst te behalen”, aldus Bertrand.

 

Kosten herverdelen in de keten

Voor het onderzoek zijn 360 praktijksituaties onder de loep genomen en met specifieke software doorgerekend. De conclusie is dat vooral leveranciers met een hoge bezettingsgraad en/of een hoge servicegraad voordeel kunnen hebben bij SMI. Maar Bertrand waarschuwde tegelijk voor al te hoog gespannen verwachtingen.

“De kostendaling door seriegroottes aan te passen weegt meestal niet op tegen de extra voorraad- en handlingkosten. Dat betekent dat opdrachtgevers bereid moeten zijn een andere inkoopprijs te betalen ter compensatie. Dat kan ook omdat hun voorraadkosten drastisch afnemen.” Cruciaal is volgens de hoogleraar dat de leveranciers het initiatief nemen en er bereidheid is om over en weer informatie uit te wisselen.

 

Vandaag en morgen symposium

KOG Systems wordt vandaag en morgen gehouden in Arnhem. Op het symposium staan 32 ERP-leveranciers voor de klantordergestuurde productiebedrijven. Het aantal aanmeldingen voor het evenement ligt 25 procent hoger dan vorig jaar. Mikrocentrum is de organisator en verwacht ruim 500 belangstellenden over twee dagen. Van de primaire doelgroep verwacht ongeveer 10 procent komend jaar te investeren in ERP-software.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel