nieuws

Offshoring is niet altijd beste keus

Supply chain

Offshoring is niet altijd beste keus
Offshoring

Offshoring – het verplaatsen van productielijnen naar lage lonen landen – is niet altijd nodig. Dit blijkt uit het boek “Dynamische wereldspelers een industriële (r)evolutie dat Capac Inhouse Services in het kader van haar tienjarig bestaan uitgeeft.

In dit boek besteedt Capac aandacht aan acht Nederlandse bedrijven die ervoor kozen hun productielijnen in Nederland te houden. Offshoring blijkt genuanceerder te liggen dan het doemscenario: ‘we houden hier straks geen banen meer over’. Dit beeld wordt bevestigd door een onderzoek dat in opdracht van Randstad Holding uitgevoerd is door SEO Economisch Onderzoek. Uit dit onderzoek komt naar voren dat bedrijven offshoring meestal met beleid toepassen en met positief resultaat. Reden voor deze voorzichtige benadering is de vraag uit de markt die vaak grillig is. Bedrijven moeten snel kunnen schakelen om de concurrentie voor te blijven. De keus voor offshoring of niet heeft niet zozeer te maken met lage lonen, maar meer met lage loonkosten.

 

Flexibel

Offshoring is voor de geschetste bedrijven in het boek geen oplossing, maar een flexibel personeelsbestand wel. Een personeelsbestand waarvan een substantieel deel flexibel kan worden ingezet, zorgt ervoor dat een bedrijf snel zijn productie kan aanpassen. Bij deze zogenaamd  ‘flexibele schil’ gaat het niet alleen over ‘handjes’ zo blijkt  uit de gesprekken. Ook het relatief hoge kennisniveau van de flexwerkers maakt dat deze bedrijven goed kunnen functioneren.

 

Loonkosten

Algemeen Directeur Hans Hoogeveen is zeer enthousiast over het jubileumboek. De industrie in Nederland heeft toekomst! Dat ervaren we in onze Capac-activiteiten al tien jaar. Dat blijkt ook uit de portretten van acht bedrijven uit de sectoren food productie en logistiek. Ondanks de toenemende internationale concurrentie en ondanks de relatief hoge loonkosten hier, doet industrieel Nederland het niet slecht. Sterker nog, elk van de geïnterviewde bedrijven heeft juist zo zijn eigen overwegingen om delen van, en soms zelfs de gehele productie in eigen land te houden.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel