blog

‘Zichtbaarheid is de basis van risicobeheer in supply chain’

Supply chain 902

Logistiek dienstverleners doen er alles aan om goederenstromen tot op het uur of zelfs de minuut nauwkeurig te plannen. Wereldwijde logistiek gaat ook samen met fysieke en financiële beperkingen. Of het nu gaat om een orkaan, een fabrieksbrand, nieuwe handelsregels en -tarieven of een onverwacht faillissement van leveranciers – veel omstandigheden rond productie en transport gebeuren buiten onze controle. Hoe kun je je hierop voorbereiden? Een blog van Kees van den Houten.

‘Zichtbaarheid is de basis van risicobeheer in supply chain’

Er is geen eenduidige oplossing voor de vele uitdagingen waar bedrijven dagelijks mee worden geconfronteerd. Maar naarmate de vraag groeit naar manieren om onverwachte veranderingen te managen, komen er nieuwe technologieën beschikbaar om risico’s te beheersen en verliezen te minimaliseren.

Zichtbaarheid is de basis

Zichtbaarheid kan op verschillende manieren worden ingevuld. Vaak gaat het vooral om regelmatige statusupdates of rapportages tussen een bedrijf en een leverancier, fabrikant, vervoerder of bank. Soms gebeurt dit in een leveranciersportal of in het systeem van een logistieke dienstverlener, maar zelden omvat dit het gehele distributieproces. De meeste informatie over de toeleveringsketen bevindt zich buiten de onderneming zelf en zichtbaarheid vormt een fundamenteel onderdeel van het risicobeheer.

Bijkomend voordeel van supply chain-connectiviteit is de reductie van papierwerk en andere vertragende processen

End-to-end supply chain

Bedrijven met end-to-end zichtbaarheid van hun supply chain kunnen sneller op veranderingen reageren en de schadelijke effecten van een hapering ergens in het proces verminderen. Dit vereist wel dat alle partijen die bij de supply chain betrokken zijn in real-time met elkaar communiceren en informatie delen. Als alle partijen in een supply chain met elkaar verbonden zijn in een zakelijk netwerk, kan elke stakeholder zich aan een veranderende situatie aanpassen. Procure-to-pay-software faciliteert dit. Wanneer een fabriek bijvoorbeeld geen materiaal meer heeft of een schip niet in een haven aan kan komen, kunnen bedrijven hun voorraad of productie dynamisch verplaatsen of een alternatieve ligplaats zoeken. Bijkomend voordeel van supply chain-connectiviteit is de reductie van papierwerk en andere vertragende processen.

 

Lees ook: Cyberrisico steeds groter gevaar voor supply chain

 

Om kosten te besparen, verplaatsen veel bedrijven hun productie naar andere landen om kosten te besparen. Maar die kosten kunnen uiteindelijk ook stijgen, denk bijvoorbeeld aan landen als China, Indonesië of India, die een enorme groei in de middenklasse doormaken. Aangezien de kosten van zakendoen met deze leveranciers stijgen, moeten bedrijven nadenken over waar ze hun productie dan naartoe brengen. Verhuizen naar ontwikkelende markten is niet eenvoudig en bedrijven kunnen vertraging oplopen door regelgeving en bovengenoemde processen die gepaard gaan met het inhuren van een nieuwe leverancier. Een netwerkaanpak kan – naast het vergroten van zichtbaarheid – hier ook bij helpen.

Grotere connectiviteit met banken en financiële instellingen helpen vertragingen door procesmatigheden en papierwerk te voorkomen

Grotere connectiviteit vermindert risico’s

Geautomatiseerde procure-to-pay-processen en een grotere connectiviteit met banken en financiële instellingen helpen vertragingen door procesmatigheden en papierwerk te voorkomen. En ze verminderen bovendien de risico’s die gepaard gaan met het inlijven van een nieuwe leverancier. In plaats van het besteden van enkele weken of maanden aan papierwerk – om nog maar te zwijgen van de extra juridische en arbeidskosten – kunnen financiële activiteiten in het platform worden geïntegreerd om het proces soepeler te laten verlopen en kosten te minimaliseren.

Aanpassingsvermogen is de sleutel

Het is geen geheim dat de toestand van onze wereldeconomie op ieder moment kan veranderen. Aanpassingsvermogen is de sleutel tot overleven en zelfs gedijen in ruwe wateren. Door de juiste software te gebruiken die zichtbaarheid in de gehele supply chain bevordert, kunnen leveranciers ervoor zorgen dat elk product en elke zending zijn eindbestemming bereikt via de meest optimale route, ongeacht hoe de reis verloopt.

Auteur: Kees van den Houten, Country Manager Benelux bij Infor

 

Lees ook: Supply chain verstoringen stijgen naar recordhoogte

Reageer op dit artikel