blog

Technologie heeft de toekomst. Maar blijf je zelf ook nog een beetje nadenken?

Supply chain 2542

Technologie heeft de toekomst. Maar blijf je zelf ook nog een beetje nadenken?

Wie niet groot, snel of sterk is, moet slim zijn. Dit is de onderliggende moraal van zo’n beetje ieder verhaaltje dat we onze kinderen voorlezen. Dit artikel is de moderne, volwassen versie van die verhalen: wie (nog) niet hoogtechnologisch is, moet slim zijn.

Geloof ik dat Blockchain, kunstmatige intelligentie en het Internet of Things (IoT) de toekomst in handen hebben? Jazeker. Vooral IoT biedt praktische oplossingen voor veel problemen in de logistieke sector en is zelfs de basis van hele nieuwe business modellen.

Waarom zou je bijvoorbeeld nog machines of apparatuur aanschaffen, als je ze ook kunt afnemen op basis van gebruik. Rust een heftruck uit met slimme sensoren die het aantal gereden kilometers en het gebruik van de hydraulische pomp meten, en je hebt een ‘heftrucks as a service’. Geen hoge aanschaf- of onderhoudskosten meer!

 

Efficiënte logistieke keten is dichtbij

 

Tegelijkertijd geloof ik óók dat hoogtechnologische oplossingen ons niet ontslaan van de plicht om zelf ook te blijven nadenken. Ongeacht hoe modern je je bedrijf hebt ingericht, blijft er altijd ruimte over om met een beetje boerenslimheid verbeteringen te bewerkstelligen.

Zoek de heftruck

Gelukkig zijn er legio voorbeelden van dit soort boerenslimheid, ook op eigen bodem. Onlangs was ik bijvoorbeeld bij een grote levensmiddelenproducent. Om efficiënte routes te kunnen rijden in hun enorme magazijn, is plaatsbepaling van de heftrucks essentieel. Daarvoor hadden ze natuurlijk het magazijn kunnen vol hangen met dure en complexe tracking devices.

Maar ze besloten het anders aan te pakken. Namelijk aan de hand van de voorgaande pick-locatie. Het systeem weet immers precies waar de picker zich bevindt als hij een order heeft gepickt en gebruikt die informatie om te bepalen welke volgende opdracht hij het beste kan uitvoeren. Een effectieve methode, waarvoor geen extra hardware nodig was.

UPS altijd rechtsaf

Een mooi internationaal voorbeeld is UPS. De Amerikaanse pakjesbezorger plant de routes van zijn bezorgauto’s zo in dat ze zo min mogelijk bochten naar links maken. Dat klinkt vreemder dan het is – als je erover nadenkt. Een linkerbocht is een ruime bocht, waarbij je de dwarse straat kruist.

 

Bedrijven onderzoeken kansen Internet of Things in logistiek

 

Dat betekent dat de kans op tijdverlies groter is dan bij een bocht naar rechts, waarbij je niemand kruist. Bovendien is de kans op ongelukken groter als je linksaf slaat – met vertraging en extra kosten als gevolg.

35 miljoen liter brandstof reductie

Klinkt het marginaal? Niet als je vele tienduizenden auto’s in gebruik hebt, zoals UPS. Sinds hun auto’s gemiddeld nog slechts tien procent van hun bochten linksaf maken, claimt het bedrijf op jaarbasis 35 miljoen liter brandstof besparen 20.000 ton minder CO2 uit te storen en bezorgt het met minder auto’s, meer pakketjes. Geen slecht idee toch?

Grabbelen maar

Tot slot nog een klantervaring. Ditmaal eentje uit de landbouwsector, een van de meest technologisch geavanceerde sectoren van Nederland. Ook in zo’n omgeving zit het leed – en dus de mogelijkheden om winst te behalen – soms in ogenschijnlijk kleine dingen.

 

Blockchain en IoT: een gouden combinatie

 

Zo krijgt een grote producent van landbouwmachines zijn onderdelen vanuit het buitenland aangeleverd en assembleert zijn machines in Nederland. Doordat ze alle verschillende onderdelen door elkaar heen kregen aangeleverd, ging er tijdens het monteren veel tijd verloren aan het zoeken en sorteren.

De oplossing was even simpel als doeltreffend: ze vroegen leveranciers om de onderdelen gesorteerd en op montage-volgorde aan te leveren. Kleine moeite voor de leverancier, groot gemak voor de klant. Daarnaast kwamen ze overeen dat de leverancier rechtstreeks aan de productielijn levert, zodat ze de magazijnontvangst en uitgifte kunnen overslaan; eenvoudige aanpassingen, maar met een grote tijdsbesparing als gevolg.

Boerenslimheid

Dat technologie enorme kansen biedt, is volkomen helder. Maar zaligmakend is het niet. Het vraagt hoge investeringen, specialistische kennis en is nooit een sluitende oplossing. Om echt effectief te zijn, heb is ook altijd een beetje creativiteit, lef en boerenslimheid nodig. En laat dát nou precies zijn wat ons onderscheidt van robots en computers.

Auteur: Bram Streefkerk, product manager Exact

 

Reageer op dit artikel