blog

Wanneer kies je voor supply chain execution in de cloud?

Supply chain

Wanneer kies je voor supply chain execution in de cloud?

Traditionele oplossingen leveren niet altijd de meeste voordelen op, maar een cloud-oplossing hoeft ook niet voor iedereen de beste keuze te zijn. Welke technologie past het beste past binnen jouw supply chain? Gerry Daalhuisen zet belangrijke overwegingen op een rij.

Wanneer organisaties in het verleden investeerden in een supply chain execution-systeem gingen zij een samenwerking aan met een partij voor de implementatie, integratie en doorlopend IT-onderhoud. Ondanks dat deze on-premise-implementaties nog steeds een uitkomst zijn voor grote organisaties met een bestaande IT-infrastructuur; is het voor middelgrote en kleine organisaties veelal een grote investering.

Cloud en SaaS

Het is daarom een logische ontwikkeling voor veel bedrijven om over te stappen naar cloud- en Software-as-a-Service (SaaS)-gebaseerde systemen. Logistieke dienstverleners zetten de cloud niet alleen in om te besparen op kosten, maar ook voor snelle implementatietijden, eenvoudige integratie, beperkte risico’s en minder onderhoud. Het biedt met name uitkomst voor supply chain execution-activiteiten waarbij snelheid, efficiëntie en betrouwbaarheid cruciaal zijn om concurrentievoordeel te creëren.

Vier overwegingen

Als organisaties overwegen of ze willen overstappen naar de cloud, moeten ze eerst kijken naar de belangrijkste aspecten binnen de supply chain. Laten we transportmanagement als voorbeeld nemen. De volgende overwegingen helpen te bepalen welke technologie het best past binnen de supply chain-activiteiten:

  1. Identificeer de transportmodaliteiten die nu deel uitmaken van je activiteiten en welke je verwacht te beheren als het bedrijf groeit. Transport over land-, door de lucht-, via het spoor- of over zee?
  2. Identificeer het aantal verladers en partners waarmee je moet samenwerken om er zeker van te zijn dat binnenkomende en uitgaande transportzendingen succesvol worden afgehandeld.
  3. Probeer schematisch weer te geven hoe je de interactie met deze verladers en partners wil laten verlopen om de informatiestromen rondom transportmanagement te kunnen volgen, monitoren en beheren.
  4. Identificeer welke technologie je kan helpen om dit mogelijk te maken en hoeveel je daarmee kunt besparen. Zo is uit onderzoek gebleken dat organisaties gemiddeld acht procent besparen op transportkosten met behulp van een transportmanagementtechnologie.

Toegevoegde waarde van cloud

Stap af van de traditionele gedachte en overweeg cloud-technologie. Als je afhankelijk bent van veel handmatige processen, veel met spreadsheets werkt, of al een transportmanagementsysteem gebruikt, dan kan een cloud-gebaseerd transportmanagementplatform al snel toegevoegde waarde bieden.

Als eerste biedt het namelijk de mogelijkheid om snel elektronische integratie op te zetten met al je verladers en handelspartners.

Daarnaast automatiseert het processen, waardoor medewerkers minder tijd kwijt zijn aan het handmatig invoeren van gegevens en zich kunnen richten op andere belangrijke activiteiten.
Verder geeft het volledig inzicht in je transportnetwerk, de status van orders en mogelijke obstakels die de levering vertragen en maakt webgebaseerde dashboard het mogelijk om betere beslissingen te nemen en klantenservice te verbeteren.

Maak dezelfde overwegingen voor andere supply chain-activiteiten, zoals warehousemanagement, logistiek, douane, trade compliance en facturatie. Los van elkaar biedt de cloud al genoeg voordelen, maar door ze samen te voegen in één cloud-gebaseerd platform voor het beheer van alle supply chain execution-processen kunnen er grote voordelen worden behaald. Een ander voordeel van het onder de loep nemen van alle supply chain-functies is dat het als checklist kan dienen bij het beoordelen van leveranciers. Neem in de keuze voor een leverancier ook mee dat deze in staat is om alle functies binnen de supply chain te beheren in één systeem in de cloud, dat schaalbaar is en toekomstige groei ondersteunt.

Minder toegevoegde waarde cloud

Een cloud-oplossing hoeft niet voor iedereen de beste keuze te zijn. In sommige gevallen biedt de cloud niet direct toegevoegde waarde, bijvoorbeeld indien er een security policy is waarbij er geen verbindingen naar buiten, dus ook niet via internet, zijn toegestaan. Daarnaast bevordert de cloud de samenwerking met andere bedrijven. Indien een bedrijf werkt als een eiland op zich, dan heeft het eigenlijk alleen maar zin naar de cloud te migreren als dit een financieel voordeel oplevert; de overige voordelen van cloud tellen dan niet mee. Tenslotte moet het systeem dat in gebruik is in staat zijn in de cloud te kunnen werken, dat is niet het geval bij veel legacy-systemen. Toch is het verstandig na te gaan welke technologie het beste past binnen jouw supply chain, aangezien de traditionele oplossingen niet altijd meer de meeste voordelen opleveren.

Lees hier meer: Klik hier voor het eBook ‘Building a Business Case for Supply Chain Execution in the Cloud (pdf)

Reageer op dit artikel