blog

Vijf tips: hoe haal je alles uit supply chain-data?

Supply chain

Vijf tips: hoe haal je alles uit supply chain-data?

Consumenten hebben meer keuzes door globalisering en outsourcing en kunnen daardoor aankopen doen tegen lagere prijzen. Dat betekent voor organisaties dat zij hun processen moeten aanpassen want het verticaal inrichten van de supply chain levert onvoldoende concurrentievoordeel op. Om succesvol te blijven moeten bedrijven leren hoe ze hun supply chain-data op de juiste manier kunnen opslaan, filteren en vervolgens toepassen. Vijf tips van Peter Heuvel.

Inzicht in de volledige supply chain van leveranciers, partners en klanten maakt duidelijk welke data nodig is om de juiste beslissing te nemen. Recent onderzoek toont aan dat 87 procent van de supply chain-managers volledig inzicht in en beheer van de supply chain ziet als een grote uitdaging.

Vijf tips voor meer inzicht

De volgende tips kunnen hen helpen om data in te zetten voor meer inzicht in de supply chain.

1. Kijk naar het geheel

Organisaties houden soms vaste patronen in stand, waardoor het grotere geheel over het hoofd wordt gezien. Zij zouden in plaats daarvan moeten nadenken over welke supply chain-data het waardevolst is voor het bedrijf en hun klanten.

De juiste technologie kan hierbij ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld bij het creëren van nieuwe workflows en innovatieve bedrijfsprocessen kunnen bestaande IT-systemen met elkaar worden geïntegreerd. Op deze manier worden de processen die groei in de weg staan vervangen terwijl de bestaande IT-infrastructuur intact blijft.

2. Werk samen voor meer transparantie

Met een complexe wereldwijde supply chain is het vrij onwaarschijnlijk dat alle gegevens over zendingen en logistieke activiteiten binnen de eigen organisatie zijn opgeslagen. Om volledig inzicht te verkrijgen is efficiëntie en samenwerking met handelspartners erg belangrijk. Samenwerking kan worden gestimuleerd door bestaande datastromen te controleren, eventuele problemen in te kaart brengen en technieken in te zetten samen met supply chain-partners.

3. Blijf alert

Als supply chain-datastromen inzichtelijk zijn gemaakt kunnen processen worden geautomatiseerd. Zo kan een systeem meldingen geven over de zwakke plekken in de supply chain. Op deze manier worden zendingen efficiënt beheerd en kan bij verstoringen die invloed hebben op de service level agreements de organisatie direct op de hoogte worden gesteld.

4. Stimuleer selfservice

Het bundelen van informatie uit de supply chain in selfservice-portalen en dashboards biedt meer mogelijkheden voor het beheren ervan. Dit verhoogt de efficiëntie, omdat klanten en andere partners zelf direct toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben. Selfservice via internet is een effectieve manier om kosten te besparen en tegelijkertijd tegemoet te komen aan wensen van klanten en partners. Met deze werkwijze maakt het tevens niet uit waar of wanneer er wordt gewerkt.

5. Gebruik dashboards

Om de juiste zakelijke beslissingen te kunnen nemen is beschikbaarheid van relevante informatie cruciaal. Papieren rapporten, spreadsheets en verouderde schermen voldoen niet meer. Wanneer organisaties eenmaal voldoende inzicht in de supply chain hebben, zijn de moeilijkste stappen al genomen. Daarna is het van belang om deze data toe te passen in dashboards. Aan de hand van bepaalde selectiecriteria kan bijvoorbeeld geselecteerd worden op klant, merk en/of gebruikerstype. Real-time tabellen en grafieken geven vervolgens de status van bestellingen, zendingen en goederenstromen visueel weer.

Supply chains breiden steeds verder uit, waardoor hogere datavolumes worden gegenereerd en inzicht moeilijker is. Door volledig inzicht en het automatiseren van bepaalde processen – zoals mededelingen, beoordelingen, handelingen, adviezen en analyses – kunnen organisaties proactief reageren op eventuele problemen. Dit verbetert de klantenservice, verkleint de risico’s en verhoogt de omzet.

Reageer op dit artikel