blog

Über ontwikkelt optie last-mile transport voor webwinkels

Supply chain

Über ontwikkelt optie last-mile transport voor webwinkels

Über is een start-up-bedrijf uit Amerika dat razendsnel groeit. Na een recente investering van USD 258 miljoen door Google Ventures, wordt het bedrijf inmiddels gewaardeerd op een waarde van 3,5 miljard. Het bedrijf ontwikkelt technologie voor transportplanning waarmee mensen gemakkelijk een taxi kunnen boeken. Lees hier meer in de nieuwe serie blogs van Roy Lenders: ‘Wat gebeurt er in de wereld en welke invloed heeft dit op supply chains?

Door Über-applicaties op onder andere de Smartphone en het internet, kunnen mensen gemakkelijk een taxi boeken. Op basis van de locatie van de gebruiker (bepaald via GPS technologie) alloceert het bedrijf efficiënt de meest dichtstbijzijnde taxi.

Über biedt daarmee voordelen voor zowel de taxi gebruikers als de aanbieders. Voor de gebruikers is het handig en makkelijk: Ze hoeven niet het telefoonnummer van een taxi centrale op te zoeken, ze krijgen automatisch de meest dichtstbijzijnde taxi toegekend en ze zijn verzekerd van een goede taxi service. Er vindt een kwaliteitscontrole door Über plaats, voordat taxi’s worden toegelaten door de service.

Voordelen voor taxi aanbieder

De taxi-aanbieders verkrijgen automatisch klanten en kunnen hun leeg- en wachtstand verminderen. Verder vindt ook het hele betalingsproces plaats via Über, wat ook het proces in de taxi’s gemakkelijker maakt. Daarnaast breekt deze service de macht van de georganiseerde taxi centrales, want iedere individuele taxi aanbieder kan nu concurreren door zich aan te sluiten via het Über-platform. Het platform is daarmee de Amazon.com van de taxi wereld geworden. Inmiddels heeft Über zich razendsnel verspreid met een netwerk over de hele wereld: India, China, de Verenigde Staten, Europa, enzovoort. Het bedrijf concentreert zich momenteel met name op de grote steden en is inmiddels actief in een 70-tal steden wereldwijd.

Same-day-delivery van goederen

Eind vorig jaar is Über gestart met experimenteren met het leveren van goederen, als toevoeging op het vervoeren van mensen. Met name Amerikaanse webshops en bedrijven hebben reeds pilots gedaan om same-day-delivery te kunnen leveren in het kader van speciale acties:

Same-day-delivery van BBQ’s aan deelnemers van een grote conferentie in Amerika. De levering van rozen aan geliefden op ValentijnsdagHet draaien van pilots met het gebruiken van technologie om goederentransport via helikopters en boten ‘on demand’ mogelijk te maken

Uit alle pilots en projecten tot dusver blijkt hoofdzakelijk dat Über een goede toepassing is voor de snelle (same-day-delivery) levering van lokale producten met een groot volume met een beperkte of relatief kort houdbare voorraad.

Levering via het bedrijf kan ook een goede optie zijn voor de grotere premium merken die bij online B2C-leveringen graag het aflevermoment bij de klant een speciaal sausje willen geven.

Wat gebeurt er in de wereld en welke invloed heeft dit op supply chains? ‘Supply chain van de toekomst trendwatch’ wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Fontys Hogescholen en Districon Management Consultants.

Reageer op dit artikel