blog

Praktische alternatieven voor Big Data

Supply chain

Praktische alternatieven voor Big Data

Tegenwoordig wil elke organisatie zijn efficiëntie verhogen en kosten verlagen. In de logistiek is dat niet anders. Meer waarde halen uit informatie staat centraal en daar wordt slim op ingespeeld met nieuwe trends als Big Data. Toch is dit in de meeste gevallen net een stap te ver, zegt Barry Loekenbach.

In een vakgebied waar alles draait om efficiënte processen en snelle dienstverlening bestaat een continue behoefte aan up-to-date informatie. Logistieke data wordt overal in de keten verzameld, maar waar het vaak aan schort is inzicht in het proces als geheel. Hoe breng je al die gegevens nou bij elkaar om er vervolgens nuttige analyses op los te laten? Big Data wordt vaak gezien als de ideale oplossing voor dit probleem, maar ik zie op de korte termijn veel meer waarde in webapplicaties die bedrijfsinformatie uit allerlei bronnen op een inzichtelijke manier bij elkaar brengen.

Flexibele applicaties

In de logistieke keten wordt steeds meer informatie verzameld; van EDI-transacties en vrachtbrieven tot informatie van GPS-sensoren, RFID-tags en smartphones. Voor de analyse van al deze gegevens heeft Big Data zeker een potentiële waarde maar is het kostenplaatje vaak even zo groot. Ik denk dat organisaties veel meer hebben aan een laagdrempelige methode waarmee de informatie die voor hun werk van belang is op een heldere manier beschikbaar wordt gemaakt. Vaak is dit onmogelijk doordat de diverse systemen voor CRM, ERP en WMS niet met elkaar kunnen ‘praten’. Het gevolg is dat het samenbrengen van relevante data handmatig wordt gedaan. Dat is inefficiënt, niet realtime en bovendien erg foutgevoelig. Steeds meer bedrijven kiezen er daarom voor om te gaan werken met flexibele applicatieplatformen om nieuwe bedrijfsapplicaties te ontwikkelen. Niet de IT-afdeling maar de business-verantwoordelijken zelf kunnen hiermee webapplicaties ontwikkelen. Zo kan informatie uit allerlei systemen gebruikt worden om onder andere de status van voorraden en processen bij elkaar te brengen en real-time rapportages te produceren.

Samenwerken als basis

Big Data zal voor veel logistieke bedrijven zeker tot de verbeelding spreken. Maar heb je spreekt over IT-oplossingen waar een organisatie direct de voordelen van ziet, dan zijn zelf ontwikkelde bedrijfsdashboards veruit in het voordeel. Het stelt bedrijven in staat om op een betaalbare en flexibele manier nieuwe applicaties te bedenken op basis van de data uit hun bestaande IT-infrastructuur. Daarmee krijgen medewerkers direct inzicht in de gegevens die eerder verdeeld waren over verschillende afdelingen en IT-systemen op een manier die voor hen relevant is. Dat verhoogt de operationele efficiëntie enorm. Een dergelijke flexibele manier van applicaties ontwikkelen maakt je als organisatie bovendien wendbaarder. Je kunt een applicatie moeiteloos aanpassen als de business daar om vraagt en het opent ook vergaande mogelijkheden voor ketensamenwerking. Waar de meerwaarde van Big Data vaak nog moeilijk te definiëren is, bieden dit soort custom bedrijfsapplicaties een directe meerwaarde voor medewerkers in logistieke organisaties.

Lees ook: ‘Big data’ gaat helpen bij verdelen ladingstromen

Reageer op dit artikel