blog

Kies voor KaaS: apps voor supply chain community

Supply chain

Kies voor KaaS: apps voor supply chain community

Alles draait tegenwoordig om apps. Je ziet ze op telefoons, tablets en zelfs de televisie. Met apps heb je de vrijheid om zelf op een gebruiksvriendelijke manier te bepalen welke applicaties je gebruikt. Daarom vind ik dat er een app-store moet komen voor de supply chain community. De markt wil geen logge systemen en maatwerk meer. Het is tijd voor vrije keuze uit de cloud!

De logistiek sector is continu in beweging, maar op het gebied van softwareontwikkeling valt dat best tegen. Veel WMS-toeleveranciers zijn vastgeroest in ouderwets denken. Hun software is wel een beetje uitontwikkeld. Ze bieden een overvloed aan mogelijkheden waar de gemiddelde klant misschien maar een deel van nodig heeft en waarbij bovendien bijzonder veel op locatie gemaakt en geconfigureerd moet worden.


Als klant heb je weliswaar keuze genoeg, maar die keuze beperkt zich helaas tot de muren van het magazijn. Op dat gebied vind ik dat er maar weinig wordt geïnnoveerd of meegedacht met de klant. Softwareleveranciers zouden juist moeten nadenken over de vraag hoe ze de klant ook buiten die magazijnmuur kunnen helpen. Tegenwoordig gaat het om samenwerking en het snel afnemen van functionaliteit door middel van apps. De tijd van logge maatwerksystemen is voorbij.

KaaS: Ketenintegratie as a Service

Ik denk daarom dat een app-store voor de supply chain perfect zou zijn. Een centrale plek in de cloud waar alle partijen in een keten gemeenschappelijk voor hun oplossingen kunnen kiezen. Enerzijds gaat het om gebruiksgemak en keuzevrijheid, net als met de apps op je telefoon. Maar nog belangrijker is het feit dat het een centrale plek creëert in de ‘cloud’, ofwel een gestandaardiseerd platform waar al die partijen met elkaar kunnen samenwerken.
Eigenlijk is dit een soort ‘ketenintegratie als dienst’, of – zoals ik het graag noem: KaaS, Ketenintegratie as a Service. Hierbij kunnen alle stakeholders in een keten op een gebruiksvriendelijke hun diensten afnemen, net zoals bij een app-store.

De eerste cloud-gebaseerde oplossingen zijn er al, bijvoorbeeld voor WMS en ERP. Maar het is nog lang niet genoeg om een app-store mee te vullen. Er zijn meer functionaliteiten nodig, bijvoorbeeld voor TMS, forecasting en e-commerce, zodat de hele supply chain community er van kan profiteren.
Als de community zich op zo’n manier kan verenigen, dan kunnen de deelnemende partijen grote stappen maken om hun samenwerking en dienstverlening te verbeteren. Ze worden hierdoor vrijer, werken efficiënter en besparen geld, wat ze vervolgens weer kunnen doorberekenen aan hun klanten.

Een dergelijk cloud- of app-platform zou meer zijn dan enkel een online softwarewinkel, maar een eerste stap naar community-netwerk voor de supply chain. Een groep waar je bij wilt horen, omdat dit voor alle deelnemers voordelen heeft.

Kiest u ook voor KaaS?

Reageer op dit artikel