blog

Feyenoord kampioen 2012-2013

Supply chain

Feyenoord kampioen 2012-2013

De logistiek van een kampioensfeestje is behoorlijk complex. In het geval van Feyenoord komt helaas reguliere logistiek en zorglogistiek vaak gevaarlijk dicht bij elkaar. Jan Scheffer blogt hier over de zin en onzin van risico’s en voorspelling.

Dat kampioenschap van mijn cluppie ziet iedereen natuurlijk al aankomen, dus je kunt je al voorbereiden. Zoals alle studieboeken aangeven, is voorbereiden het belangrijkste onderdeel van het resultaat. Maar waar bereid je je op voor?

De draaiboeken zijn van elf jaar geleden (Europacup-winnaar) en Feyenoord-supporters zijn anders dan Ajax of PSV, dus kopiëren van draaiboeken kan in dit geval niet.

Wat zijn de onzekerheden om je voor te bereiden?

  • Wat gebeurt er op de laatste competitiedag
  • Hoeveel mensen komen er
  • Waar gaan ze als eerste naar toe (Kuip of centrum)
  • Breken er ongeregeldheden uit

Waar moeten we dan aan denken?

  • Capaciteit ordehandhaving
  • Capaciteit eerste hulp
  • Locatie van ordehandhavers
  • Communicatie naar organisatie
  • Communicatie naar supporters

Voorspelbaarheid oplossen met buffers

Dit zijn nu juist allemaal zaken die in het Facebook-feestje in Haren verkeerd zijn gegaan; de inschattingen bleken namelijk té optimistisch. Ook in bedrijven zijn we altijd iets te optimistisch aan de verkoopkant en iets te voorzichtig aan leverancierskant. Onzekerheden en lastige voorspelbaarheid lossen we op met buffers. We kennen diverse buffers, de bekendste zijn voorraad en tijd. De eerste kost geld en de ander kost doorlooptijd of performance. Als we risico’s kunnen verminderen en de voorspelbaarheid vergroten dan hebben we minder buffer nodig. Toch zijn veel bedrijven bezig hun buffers (een middel) te verlagen, terwijl dit juist een gevolg is van hoge risico’s en lage voorspelbaarheid (de oorzaak). Ga op zoek naar je risico’s, verhoog je voorspelbaarheid en de buffers worden vanzelf minder.

 

Terug naar het kampioenschap van Feyenoord; hoe kunnen we een volksfeest goed laten verlopen zonder problemen (hoge performance) en met minimale buffers? In 2002 waren er buffers (ordehandhaving) op verkeerde plaatsen door verkeerd ingeschatte risico’s. Je kent dat ook bij bedrijven: van het ene product teveel voorraad en van het andere juist te weinig. De voorbereidingen zijn al begonnen door de draaiboeken eens door te lopen en, waar nodig, bij te stellen. De laatste competitiedag is slechts de laatste fase uit de voorbereiding. Ook wordt hiervoor echte voorraad aangemaakt met sjaaltjes waarop de tekst ‘Feyenoord kampioen 2012-2013’ staat. Gaat het niet door dan is die voorraad direct waardeloos geworden. In de zorg komt dit bijvoorbeeld voor met een nieuw type hartklep:  niemand wil ‘voor een zacht prijsje’ het oude type, dus die voorraad heeft direct waarde ‘0’.

Inschatting capaciteit

Capaciteitsinschatting is wel het lastigste onderdeel; ziekenhuizen houden rekening met ongeregeldheden want die kunnen niet zo snel schakelen in grote aantallen. Maar juist in de zorg wordt nog steeds te weinig gewerkt met verbeteren van de voorspelbaarheid en het verlagen van organisatierisico’s, waardoor u nog steeds niet weet of uw wachttijd, op de afspraak bij die specialist, nu 20 minuten of 45 minuten zal zijn.

 

Ordehandhaving weet dat men altijd iets wil slopen, daar ligt dus de voorspelbaarheid en het grootste afbreukrisico. Afstemming van capaciteit en risico is daar dus op zijn plaats. Weet u waar uw risico’s liggen en heeft u daar uw voorraad op afgestemd? Heeft u nog steeds heel veel tijdbuffer in uw ERP-systeem zitten, bij besteltijden, in plaats van doorlooptijden af te stemmen op betrouwbaarheid van leverancier en voorspelbaarheid van klanten.

 

Ik sta 12 mei op de Coolsingel, al is het alleen maar om te zien of deze blog heeft geholpen een leuk feest te vieren zonder ongeregeldheden door een goede afstemming tussen risico, voorspelbaarheid en buffers. Want als echte Feyenoorder ben ik wel weer toe aan een groot feest, al blijft voetbal onvoorspelbaar.

Reageer op dit artikel