blog

Veel verbetermogelijkheden in cross-functionele initiatieven

Supply chain

Veel verbetermogelijkheden in cross-functionele initiatieven

In het huidige klimaat worden projectvoorstellen in de meeste bedrijven eerst onderworpen aan een uitgebreid onderzoek. Als de terugbetaalperiode langer is dan 2 a 3 jaar, dan wordt een project al snel geschrapt. Je ziet zelfs dat terugbetaalperiodes in sommige bedrijven maximaal 6 tot 9 maanden mogen zijn. Waar vind je dan nog goede mogelijkheden voor een nieuw project?

Mijn ervaring leert dat de grootste verbetermogelijkheden liggen bij projecten die over verschillende functies (lees: zuilen) heen plaatsvinden. Een voorbeeld is cost-to-serve-projecten die juist bedoeld zijn om de activiteiten van supply chain en sales beter op elkaar afgestemd te krijgen; zodat sales niets aan klanten beloofd dat aan de supply chain tot veel hogere kosten leidt.

Een ander voorbeeld is de samenwerking tussen supply chain en de belastingafdeling, bij ons noemen we dat intern ‘tax effective supply chain management (TESCM)’. Je merkt in veel bedrijven nog steeds dat de supply chain-mensen niet eens de namen kennen van hun collega’s uit die hoek. Dit terwijl er door goede samenwerking tussen de supply chain- en tax-afdeling nog zoveel te halen valt.

Weer een ander voorbeeld is manufacturing en supply chain. In sommige bedrijven zijn beide activiteiten geïntegreerd in dezelfde supply chain & operations-organisatie maar in heel veel bedrijven zijn dit gescheiden organisaties. Met het logische gevolg dat er afstemmingsproblemen ontstaan tussen beide activiteiten, bijvoorbeeld rondom afstemming productie batchgroottes versus voorraden.


Een ander, erg actueel voorbeeld is samenwerking tussen inkoop en supply chain. Vooral in die branches waar de grondstoffen schaarste als lange termijn bedreiging (en kans) wordt gezien is er toenemende aandacht voor beheersing van de upstream supply chain, dus de supply chain achter de leveranciers waar de inkoopafdeling zaken mee doet. Voor een effectieve oplossing hiervan is uiteraard een nauwe samenwerking tussen inkoop en supply chain van belang.

Als laatste noem ik de samenwerking tussen finance en supply chain. Van S&OP naar Integrated Business Planning, de nog steeds toenemende inzet van Activity Based Costing in supply chain omgevingen, focus op werkkapitaal (en dus onder andere voorraden), shared service centers en nog vele anderen mogelijke initiatieven tussen finance en supply chain.

Mijn advies zou dus zijn: zoek je collega’s uit deze afdelingen eens op en kijk wat er eventueel over die muren heen geoptimaliseerd kan worden. Je zult verbaasd staan!

Reageer op dit artikel