blog

Over accountants en andere logistieke onbenullen

Supply chain

Over accountants en andere logistieke onbenullen

Het is weer bijna zover. Het einde van het jaar nadert en voor veel ondernemingen is het tijdstip aangebroken om de buitenwereld te laten zien hoe men heeft gepresteerd. Dit is voor ondergetekende altijd weer een feest. Welke trucs heeft men dit jaar weer uitgehaald om de cijfers op te poetsen? Natuurlijk weet ik niet overal het fijne van maar op het gebied van voorraden sta ik altijd weer verbijsterd.

Om een duistere reden worden voorraden plotsklaps stukken lager terwijl normaliter in de laatste twee weken van het jaar niet echt veel zaken gedaan zouden moeten worden. Niets is minder waar, orders worden naar believen naar voren gehaald of naar achteren geschoven. Budgeten moeten opgemaakt worden. Producten worden altijd op het einde van het jaar incourant, maar worden zelden allemaal op nul gewaardeerd (hoewel dat wel zou moeten).


Window-dressing

Er zijn mij verhalen bekend van ondernemingen die op 31 december treinladingen met voorraad verscheepten die 1 januari op een rangeerterrein kwamen te staan. In elk geval niet op de balans van de betreffende onderneming. En vervolgens werd alles op 2 januari weer teruggereden. De term “window-dressing” krijgt elk jaar weer een nieuwe betekenis. En ik vroeg mij altijd af: “waarom doen die bedrijven dat toch?”. Waarom houden ze iedereen voor de gek?
Veel later ontdekte ik de drijfveer. Bedrijven willen niet iedereen voor de gek houden, maar slechts een aantal partijen. Te weten aandeelhouders, banken, accountants en misschien externe financiers. Uit ervaring weten bedrijven dat, wanneer ze eerlijk openheid van zaken geven, ze onmiddellijk afgestraft worden.

Ik houd me even op mijn eigen vakgebied, voorraadbeheer. Ik denk dat de meeste aandeelhouders en banken (op een paar uitzonderingen na) weinig besef hebben van voorraadbeheer. En zich richten op nietszeggende getallen als voorraadhoogte, omloopsnelheid, DOI (Days of Inventory) en een aantal ratio’s waar voorraden in verwerkt zijn. De insiders weten dat de totale voorraadhoogte niks zegt als je niet weet hoe deze precies is opgebouwd. Dat benchmarken m.b.t. voorraden niks zegt als je niet weet wat het logistieke concept is van een onderneming, je niet weet welk servicelevel een onderneming voorstaat of realiseert. Allemaal zaken waar de gemiddelde belegger of zakelijk bankmedewerker  weinig benul van lijkt te hebben.

 

Financiële wereld snapt logistieke wereld niet

Tegenwoordig is het verlagen van werkkapitaal ook een modewoord. Niemand uit de financiële sector heeft mij duidelijk kunnen maken wat de ideale hoogte is vanuit logistiek oogpunt en waarom. Maar misschien kan ik het nog wel van iemand leren. Eigenlijk hebben we hier te maken met een botsing van werelden. De financiële wereld en de logistieke wereld. En beiden dienen ze een ander doel. De financiële wereld moet geldschieters duidelijk maken dat het wel allemaal safe zit. De logistieke wereld moet er fysiek voor zorgen dat de echte klant, u en ik, tevreden zijn. En dat laatste is volgens mij een van de core-businesses van een bedrijf. Echter in de laatste maanden gaat meer tijd zitten in het maken van mooie cijfers. Eerst kon ik me daar kwaad over maken (toch nog wel een beetje) maar nu denk ik dat de bedrijven groot gelijk hebben. De externe financiële wereld snapt de logistieke wereld toch niet echt (en omgekkerd ook niet trouwens).

Eigenlijk zou het best om te lachen zijn ware het niet dat financiers bedrijven alleen maar beoordelen op enkele vage financiële parameters en niet op de reële logistieke prestaties. Beiden zouden in overeenstemming moeten zijn en zullen dat hoogstwaarschijnlijk zijn. Normaal gaan goede logistieke prestaties hand in hand met goede financiële performances. Maar een goede logistieke performance wordt geleverd gedurende het hele jaar en niet op het einde van het financiële boekjaar. Voor de duidelijkheid (en om te voorkomen dat mijn kredietkraan morgen dichtgedraaid wordt); er is inderdaad sprake van een zeker cynisme bij de auteur en een gechargeerde weergave van de feiten. Maar in een blog mag ik best wel eens zwart wit zijn. En gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar voor de financiële wereld. Er zijn een aantal prachtige cursussen op het gebied van voorraadbeheer in Nederland. Doe er uw voordeel mee en plan ze in als goed voornemen voor 2013. We zullen u graag begroeten.

 


Lees hier de nieuwsbrief-special met de top 9 goede voornemens en tips & tricks jaarafsluiting 2012

Reageer op dit artikel