blog

Bent u voorbereid op ‘Doomsday’?

Supply chain

Bent u voorbereid op ‘Doomsday’?

Ik zag recent een aflevering van Doomsday Preppers op National Geographic. In deze serie worden gezinnen gevolgd die zich voorbereiden op de ondergang van de wereld. Ze slaan stapels eten en brandstof in en bouwen waterfilters, luchtfilters en ondergrondse bunkers.

Wellicht komen de gezinnen in Doomsday Preppers wat vreemd over maar een gesprek met iemand, die een stuk boven Chicago woonde, leerde dat de bewoners daar in de herfst hetzelfde doen. Bij tijd en wijle valt daar twee meter sneeuw en de overheid garandeert niet dat de wegen weer snel vrij zijn. Gezinnen zorgen dat zij twee weken voor zichzelf kunnen zorgen. Supermarkten hebben veldbedden. De sneeuw kan zo snel opkomen dat bewoners een week in een supermarkt moeten bivakkeren.

 

Spiegel voorhouden

Maar wat heeft dit met ons in het bedrijfsleven te maken? Feitelijk is de serie een goede spiegel voor onze eigen praktijk. In dit geval kijk ik naar specifiek naar IT. Wat doet u als u:

  • twee dagen geen internet meer heeft: u kunt geen orders meer ontvangen, geen berichten meer versturen naar uw trucks, wellicht niet eens meer telefoneren als uw telefoon gebruik maakt van VOIP. Heeft u een tweede internet lijn als backup van een andere provider?
  • een belangrijke server (met uw ERP, TMS of boekhoeding) morgen crasht? Heeft u een backup? Wanneer bent u weer online?
  • door graafwerkzaamheden de stroom de hele dag uitvalt? Worden de servers netjes afgesloten?
  • uw gegevens door een zeer nette medewerker zonder uw medeweten naar een concurrent worden gemaild, in ruil voor een wintersportvakantie? Of wat doet u tegen een financieel medewerker die ongemerkt extra facturen accepteert en betaalbaar stelt?
  • uw systeem gehackt is, en hackers wekelijks enkele duizenden euro’s naar zichzelf overboeken?

 

Het lijkt wellicht wat ver van uw bed. Wat kan u overkomen? Maar wellicht is het u al eens gebeurd. En grote kans dat u dit niet als openingsverhaal gebruikt op een feestje of receptie. Bedrijven die dit overkomt, lopen er niet mee te koop. En het vervelende  is: u bent ongemerkt steeds afhankelijker van IT en alle variaties.

 

‘In de cloud is alles veilig’

Nog een laatste opmerking: leveranciers schermen met ‘in de cloud is alles veilig’. Zonder specifieke namen te noemen weet ik uit de praktijk dat ook daar systemen plat gaan, updates verkeerd geïnstalleerd  worden of lijnen uitvallen. Het verschil is alleen dat u op zo’n moment alleen kunt afwachten tot uw leverancier het nodige heeft gedaan – mits deze niet failliet is gegaan, want dan heeft u niets.

 

Tenslotte een positief einde: honderd procent oplossen of voorkomen kunt u een ‘doomsday’ niet. Maar er vooraf over denken wat u zou kunnen overkomen en wat u dan zou doen is al meer dan de helft van de oplossing.

Reageer op dit artikel