blog

Snelheid e-commerce leveringen onnodig en niet duurzaam

Supply chain

Snelheid e-commerce leveringen onnodig en niet duurzaam
Snelheid e-commerce

Maarliefst 93 procent van de deelnemers aan de poll ‘het belang van de snelheid van e-commerce zendingen’, vindt de snelheid van de leveringen niet belangrijk. Levertijden van drie dagen zijn voor een grote meerderheid acceptabel. Waarom wordt er dan zoveel hectiek en stress gecreëerd om orders die voor 21.00 uur ’s avonds zijn besteld, de andere dag thuis af te leveren?

In december heb ik in een blog op logistiek.nl aangegeven dat de snelheid van de E-commerce zendingen over de rug van de magazijnmedewerker gaat. Aan het artikel werd een poll gekoppeld waarin de lezers hun mening kunnen geven over het belang van de snelheid van e-commerce zendingen.

    

Slechts 7 procent van de respondenten heeft aangegeven de e-commerce leveringen binnen 24 uur in huis te willen hebben. Hierbij is overigens niet gevraagd of men bereid is hiervoor een kleine vergoeding  te willen betalen. Anders zou het percentage nog lager worden en waarschijnlijk minimaal zijn.

       

Drie dagen acceptabel  

Opvallend is ook dat maarliefst 61 procent van de respondenten een levertijd van 3 dagen acceptabel vindt. Aspecten als het opgeven van een alternatief afleveradres, het versturen van een sms-je waarin wordt aangegeven wanneer de zending afgeleverd zal worden enzovoorts, worden veel belangrijker gevonden. Door hiervan gebruik te maken, is de kans dat een pakketje daadwerkelijk afgeleverd kan worden veel groter. Dit verlaagt de totale kosten, geeft een betere service  en is goed voor het milieu. En de klant vraagt niet om snelheid; het heeft dus geen toegevoegde waarde!

  

E-commerce niet duurzaam

Tegenwoordig wil iedereen duurzaam zijn. Verspilling van grondstoffen en energie moet voorkomen worden. Nog belangrijker is, dat we ook duurzaam met onze medewerkers omgaan.  Producenten en aanbieders van producten en diensten  willen duurzaam zijn en er zijn veel duurzaamheidsconvenanten afgesloten.  

  

De CO2-emissie van de transporteurs die de e-commerce zendingen af moeten leveren, kan behoorlijk worden teruggedrongen door meer vrijheid in het aflevermoment  in te bouwen. Als de transporteur de vrijheid heeft om 1 dag langer over het afleveren te mogen doen dan nu, dan kunnen er veel zendingen  gecombineerd worden. Dit bespaart onnodige rijkilometers en dus  CO2-emissie. Snelle e-commerce zendingen zijn echter niet duurzaam en zullen het ook nooit worden. Maar iedereen wil toch duurzaam zijn tegenwoordig?  

  

Moet er een duurzaamheidslabel komen voor e-commerce  zendingen? Ik wil mijn pakketjes voortaan duurzaam ontvangen: levering binnen 5 dagen is snel genoeg! Toch?

Reageer op dit artikel