blog

Chaos in zorgketen door stoelendans verzekering

Supply chain

Chaos in zorgketen door stoelendans verzekering
Zorgverzekering stoelendans

De jaarlijkse zorgverzekeringstoelendans is in volle gang. Particulieren banen zich een weg door vergelijkingssites op zoek naar de voor hen meest gunstigste zorgverzekeraar. Helaas creëert dit in de apotheek, de laatste schakel in de zorgketen, behoorlijke chaos tijdens de eerste weken van 2012.

Veel zorgverzekeraars hebben hun administratie blijkbaar niet goed op orde, aangezien veel patiënten in de apotheek aan het begin van het jaar te horen krijgen dat zij ‘volgens het systeem’ niet meer verzekerd zijn. Gevolg: de patiënt krijgt de medicatie niet mee of moet zijn pillen zelf betalen. Allesbehalve een zorgeloos begin van 2012!

  

Preferentiebeleid en pakjesmodel maken het lastiger       

Ook zijn per 1 januari per zorgverzekeraar weer de nodige wijzigingen doorgevoerd binnen het preferentiebeleid; de zorgverzekeraars vergoeden een steeds veranderend assortiment van de goedkoopste varianten van geneesmiddelen.
Een andere wijziging is het pakjesmodel; de apotheek ontvangt een gemiddelde prijs per verpakking voor de inkoop en een vaste receptregelvergoeding voor de handling.

       

Om het voor de apotheek ‘makkelijk’ te maken verschillen de afspraken per zorgverzekeraar en zijn veel wijzigingen pas 1 januari bekend geworden of zijn soms helemaal niet bekend. Deze wijzigingen moeten veel apothekers nog handmatig invoeren in hun systeem. De helpdesks van de zorgverzekeraars en softwarehuizen zijn momenteel overbelast en dus niet bereikbaar. Gevolg: patiënt krijgt minder aandacht en heeft een vergrote kans op onnodige kosten, omdat hij onder verouderde condities medicijnen meekrijgt. 

    

Logistieke uitdaging complexiteit

De logistieke uitdaging voor de apotheek neemt hierdoor verder toe in complexiteit: Hoe handel je met veel administratieve rompslomp de patiëntenstromen nog efficiënt en kwaliteit af? Hoe houdt je de servicegraad binnen het totale assortiment nog enigszins op peil? De hiervoor benodigde logistieke kennis en kunde ontbreekt vanzelfsprekend bij de apothekers. Een schone taak aan de logistici om de gezondheidszorg beter te maken.

  

Doet u mee aan de stoelendans of ontziet u uw apotheker? In ieder geval een gezond 2012 gewenst; voorkomen is immers beter dan genezen!

Reageer op dit artikel