blog

S&OP: ‘Samen voor ons eigen

Supply chain

S&OP: ‘Samen voor ons eigen
S&OP Marc mallant

S&OP is al zo oud als de weg naar Rome. Iedere onderneming kent wel een vorm van S&OP van zeer ongestructureerd tot zeer complex gestructureerd. Maar alles draait om communicatie en informatie! In zeer kleine ondernemingen is S&OP als een continu proces terug te vinden: het tijdens de koffie doorspreken van de dag is daar een mooi voorbeeld van.

Vaak zitten alle bedrijfsdisciplines in dezelfde ruimte of in ieder geval erg dicht bij elkaar. Ook ontbreekt aan het aan een managementlaag. En dat is handig: het nemen van een beslissing als het gaat om acceptatie van een klantorder is eenvoudig: de lijnen zijn kort, communicatie direct en oorzaak & gevolg is onmiddellijk inzichtelijk. De oervorm van het S&OP, ook al noemen we het niet direct zo.

     

‘Samen voor ons eigen’

Deze platte besturing gaat steeds meer haperen als het bedrijf gaat groeien, omzet en afzet groeien afdelingen ontstaan en managers worden toegevoegd. Het lijkt wel of de onderneming die eerst bestond uit 1 geheel wordt gesplitst in onderdelen en het wordt steeds lastiger de communicatie tussen de onderdelen goed op gang te houden. Vaak ontstaat er een fysieke afstand, worden eigen doelstellingen geformuleerd en voordat je het in de gaten hebt gaat ieder zijn eigen gang. Introduceer vervolgens een bonuscultuur op te behalen resultaten en de poppen zijn nu helemaal aan het dansen. Zoals de heren Jacobse en van Es dat zo mooi uitdrukten ‘samen voor ons eigen’.

  

S&OP als smeermiddel

Het smeermiddel wat ingezet kan worden is S&OP; we dwingen af beslissingen weer te nemen in dialoog met elkaar, tijdens de koffie! Want een ongedwongen sfeer zorgt nog altijd voor meer resultaat dan een geforceerde formele benadering. Een mooi voorbeeld hiervan zijn seminars: tijdens het formele gedeelte is het publiek vaak lauw, afwachtend en niemand gunt een ander een kijkje in zijn of haar keuken of is bang een flater te slaan. Maar tijdens de borrel achteraf ontstaan de meeste waardevolle ideeën en wordt open en bloot kennis en ervaringen uitgewisseld. Sfeer en respect doen wonderen wat niet wil zeggen dat we het S&OP maar als borreltijd moeten uitvoeren! Herkenbaar? Graag uw reactie!

Reageer op dit artikel