blog

Een omslagpunt in de supply chain en u bent erbij!

Supply chain

Een omslagpunt in de supply chain en u bent erbij!
Toekomstscenario's voor bedrijven (Rabobank)

Deze eerste week van januari is het de tijd om nieuwjaarswensen over te brengen – bij deze – en vooruit te blikken op de toekomst. De komende tien jaar gaat er veel veranderen voor Nederlandse bedrijven, zegt de Rabobank. Moeten we bang zijn? Nee, juist blij. Onze kinderen zullen jaloers zijn.

Afgelopen weekend zag ik op TV een interview met de door mij zeer bewonderde artiest Antony Hegarty. Volgens hem zullen de jaren 2011 tot 2020 bepalend zijn voor hoe de rest van de eeuw eruit gaat zien. De interviewer vroeg ‘m nog of hij als kunstenaar niet liever in het Berlijn van de jaren twintig of in het Parijs van de jaren vijftig had geleefd. Zeker niet, was het antwoord, de komende tien jaar zouden volgens Hegarty de meest enerverende worden sinds mensenheugenis. Hij was juist blij dat hij in deze periode mocht leven en zelf onderdeel mocht uitmaken van de veranderingen en deze mede kon vormgeven.

 

Toekomstscenario’s

Ik moest aan de woorden van Hegarty terugdenken  toen ik gisteren een toekomststudie van de Rabobank onder ogen kreeg. Hierin worden macro-economische toekomstscenario’s geschetst die bepalend zullen zijn voor Nederlandse bedrijven en hun rol binnen de supply chains waarin ze opereren.  Want er staat ons volgens de Rabobank nogal wat te wachten.

 

Een cruciale ontwikkeling  is de manier waarop de machtsblokken China en de Verenigde Staten zich jegens elkaar gaan gedragen. Gaan we naar een periode van economische sancties en protectionisme of komt er een "multipolaire" wereld waarin de wereldmachten elkaar juist in balans houden? Een andere belangrijke ontwikkeling is de toekomst van de Europese Unie. Valt deze uit elkaar of wordt deze juist sterker? Wat gebeurt er met de Euro?

 

En misschien nog wel de belangrijkste vraag: zijn er voldoende alternatieven voor de eindige voorraad fossiele brandstoffen? En slagen we erin de CO2-uitstoot te beperken?

 

Supply chains flexibel, nu écht

Bovenstaande factoren zullen ongetwijfeld vergaande consequenties hebben voor hoe de logistiek zich in Nederland ontwikkelt. Supply chains, zeggen de economen van de Rabobank, die in staat zijn om zich het snelst aan veranderende omstandigheden aan te passen zullen het meest succesvol zijn. Dit klinkt inmiddels als een cliché – hoe vaak hebben we dit al niet in blogs gelezen – maar de komende tien jaar wordt het dus menens.

 

Ik wil hier niet de profeet gaan uithangen maar ik heb op één of andere manier ook wel het gevoel dat er de komende tien jaar een soort van omslagpunt gaat komen. De duizelingwekkende groei van China, de uitputting van de aarde, het falende kapitalisme, dit moet bijna wel tot iets nieuws leiden.  De onzekerheid die dit met zich meebrengt leidt bij veel mensen misschien tot stress en angst, maar ik denk dat we het net als Antony Hegarty juist positief moeten benaderen. Wees blij dat je erbij bent en dat je de veranderingen mee mag vormgeven.

 

Misschien zeggen in 2050 de logistiek managers wel tegen elkaar : "In het tweede decennium van de jaren tweeduizend, toen gebeurde het! Had ik ook maar in die tijd geleefd." Wat denkt u?

 

Namens de redactie van Logistiek.nl en Logistiek Magazine wens ik u alle goeds voor het komend decennium.

Reageer op dit artikel