blog

“Koffie drinken met Kofi Annan: een inspirerend bakkie!”

Supply chain

“Koffie drinken met Kofi Annan: een inspirerend bakkie!”
Koffi Annan

Eerder deze week was ik op het Sustainable Supply Chains & Sustainability Gala. De hoofdzaak was de presentatie van het onderzoek van Massachusetts Institute of Technology, bijgestaan door TruEconomy over duurzaamheid in Supply Chain en de agenda van de CEO.
Wat ik meenam van deze indrukwekkende bijeenkomst.

Je kunt hier alleen maar komen met procesverbetering en zorgen dat het onderwerp hoog op de agenda komt te staan. Hand-in-hand dus!  We hebben als bedrijfsleven een verplichte taak hierin. Er werd onder meer gesproken door André Veneman, Roger van Boxtel, Gerard Kleisterlee, David Simchi-Levi  en Kofi Annan! Ik heb me nog even afgevraagd of ik daar thuis hoorde. Ja dus! Het was een erg goede en interessante bijeenkomst. Complimenten aan de organisatie.

 

MIS

In de aanloop verbaasde ik me erover dat Kofi Annan kwam en wat die hier toe te voegen zou hebben. Maar dat was, aan een ronde-tafel met hem, snel duidelijk. Als voormalig voorman van de VN, CEO van een Multi-multi-international, heeft hij een duidelijke blik op duurzaamheid op wereldniveau.

 

Bovendien kan hij erg goed zaken kort en simpel uit te leggen. Daar houd ik van, geen poespas en duidelijkheid. Bovendien zoekt hij in alles wat hij ziet lichtpuntjes en positieve dingen. Dat moet ook wel als je de onderwerpen beziet waar hij allemaal mee te maken had en heeft. Wat een uitstraling heeft die man, ongelooflijk! Ik ben erg onder de indruk van deze ontmoeting. Van zulke mensen kan iedereen nog veel opsteken. Ik zal proberen de zaken nog kleiner, simpeler en positiever te zien. In de verbeterprocessen hebben we het wel eens over keep-it-simpel. Daar hoort er nog eentje aan vooraf. Die zet ik hoger op agenda, en  dat is "Make-It-Simpel"!!   

 

Kofi-praat

Zijn insteek richting duurzaamheid en Supply Chain ging onder meer over zaken als:

  • De vervuiler laten betalen voor z’n vervuiling. Je krijgt het toch nergens verkocht dat je de fietser kan laten betalen voor overdadig benzine slurpende auto’s?
  • Hoe kan je een fabriek in stand houden die afval loost op een meer wat voorziet in de waterbehoefte van je eigen werknemers?   

Hier hebben we geen wetten voor nodig. Zulks doe je "gewoon"niet! U en ik spelen hierin een belangrijke rol. Het begint allemaal met contact van mens-to-mens. Dat moeten we goed voor ogen houden en uit blijven dragen. "None of us is perfect but we’re all capable of greatness!" is me heel erg bij gebleven.

Volgens hem is de omslag naar "groene energie" voor de wereld net zo’n grote stap als de industriële revolutie ooit was en verdient degene die schone energie levert aan de armen in de wereld minstens 2 Nobelprijzen. Welke procesverbeteraar bijt zijn of haar tanden hier op stuk?

 

Groentje

Laten we dus met z’n allen onze gereedschapskist voor het verbeteren van processen ook erg nadrukkelijk inzetten op duurzaamheid. Daar worden we dan allemaal nog beter en groener van! Het is toch al lang bewezen dat als we goed doen dat ook goed is voor de business. Dat geldt dan toch ook voor goed doen in duurzaamheid. Of ben ik nu een groentje?

  

 

Reageer op dit artikel