blog

Belegger snapt bullwhip beter dan CEO

Supply chain

Belegger snapt bullwhip beter dan CEO
Belegger snapt bullwhip beter dan CEO

Door het bullwhip-effect zijn de ketenvoorraden afgelopen maanden onevenredig hard gedaald. CEO’s die dit niet begrijpen nemen compleet de verkeerde beslissingen, schrijft professor Fransoo deze week. Gek genoeg hebben beleggers het effect veel beter in de smiezen. Met een flinke opleving van de koersen als gevolg.

Lege schappen zijn een zegen voor de beurs, kopte de Gelderlander vorige week. In het bijbehorende berichtje las ik dat beleggers op de AEX anticiperen op de aanname dat uitgeputte voorraden ook weer een keer moeten worden aangevuld.

 

Voorraden in ijltempo teruggeschroefd

"Winkelketens en bedrijven hebben in de voorbije maanden hun inkopen in zo’n ijltempo teruggeschroefd, dat aanvulling van de uitgeputte voorraden niet kan uitblijven", schrijft de krant. "Vooral makers van consumentproducten, zoals Nokia en Tomtom, denken daarvan te profiteren, en in hun kielzog ook grondstofproducenten als ArcelorMittal."

 

Beleggers begrijpen dat wanneer de consumentenvraag naar producten in grote lijnen intact blijft, dat een volledig uitgeknepen supply chain ook weer een keer moet worden aangevuld. Gevolg: de beurskoersen op de AEX zijn sinds het dieptepunt in maart alweer met 25 procent gestegen.

 

CEO’s zien het niet

In een zeer aanbevelenswaardig opiniestuk in NRC beschrijft professor Fransoo het onderliggende mechanisme van wat De Gelderlander constateert. Fransoo: "In veel sectoren is de eindvraag door de consument helemaal niet zo veel gedaald, maar zie je toch een enorme vraaguitval verderop in de keten."

 

Ondanks dat dit effect in 1997 al uitgebreid is beschreven door Hau Lee, constateert Fransoo dat bedrijven het opslingeffect momenteel systematisch onderschatten. "Voordat CEO’s besluiten om fabrieken dicht te doen en personeel te ontslaan, zouden ze gedetailleerd inzicht moeten zien te krijgen in de mate van voorraadreductie bij hun klanten", waarschuwt Fransoo.

 

Belegger met verstand van SCM

Ik heb nooit een hoge pet op gehad van beleggers. Of beter, ik begrijp nooit waarom ze handelen zoals ze handelen (met nare gevolgen voor m’n eigen beleggingspogingen, maar dat terzijde). Maar deze keer begrijp ik ze dus wel. Ze hebben gewoon verstand van supply chain management gekregen.

Reageer op dit artikel