blog

Eén-op-één over op nieuw ERP? Forget it!

Supply chain

In gesprekken met bedrijven over wanneer zij met een nieuw ERP-systeem live denken te gaan kom ik echte optimisten tegen: “wij verwachten in 4 – 6 maanden live te zijn, want we gaan in eerste instantie één op één over”. Dit is een illusie.

Eén-op-één over op nieuw ERP? Forget it!
ERP blog van Rob Geilleit

De belangrijkste reden waarom ERP-implementaties langer duren dan gepland is dat we geen stok meer achter de deur hebben, zoals een dreigende millenniumbug of de EURO. Zonder deze harde beperking zie je dat de ambities m.b.t. het nieuwe systeem altijd leiden tot discussie over procesverbetering en bijpassende systeemondersteuning, en dus uitlopen.

 

Primaire drijfveer

Waarom willen bedrijven eigenlijk een nieuw ERP-systeem?

Naast een eventuele noodzaak (systeemondersteuning houdt op, hardware te oud) is de primaire drijfveer dat het beter moet.

 

Door gebrek aan systeemondersteuning worden bepaalde processen buiten het bestaande systeem om geregeld. Gevolgen: er wordt inefficiënt gewerkt, er worden fouten gemaakt en gegevens zijn niet voor iedereen bereikbaar. Daarnaast moeten de planning en communicatie beter om de levertijden te kunnen halen en onnodige kosten te voorkomen.

 

Quick wins laat je niet liggen

De eerste concessie aan het idee van één op één overgaan op een nieuw ERP-systeem, ontstaat al wanneer een bedrijf zogenaamde quick wins wil meenemen. Immers: je zou wel er dom bezig zijn als je deze laat liggen.

 

Dit leidt dan direct tot de discussie hoe een bepaald proces beter kan verlopen: er moeten beslissingen worden genomen en er is wat extra systeeminrichting nodig, die natuurlijk ook goed moet worden getest.

 

Je wilt af van Excel-sheets

Een tweede reden om niet werkelijk één-op-één over te gaan is dat bedrijven afwillen van al die Excel-sheets. Anders heeft het systeem voor deze gebruikers geen enkele toegevoegde waarde: ze moeten de gegevens nog steeds meerdere keren invoeren en synchroon houden.

 

Beslissingen zijn onomkeerbaar

Veel beslissingen die tijdens een ERP-implementaties worden gemaakt, hebben een verstrekkend effect. Als deze in het kader van een snelle implementatie op de verkeerde manier worden genomen, kan dit later niet worden gewijzigd. Een voorbeeld is: gaan we Single logistiek  / Multi-finance werken Ja dan Nee. Elk antwoord daarop heeft direct gevolgen voor de inrichting nu en de wat we daaraan nog kunnen wijzigen in de toekomst.

 

Kortom: één-op-een overstappen op een nieuw ERP-systeem bestaat niet. Ik moet het eerste bedrijf dat dit wel is gelukt dan ook nog tegenkomen.

Reageer op dit artikel