blog

De wake-up call

Supply chain

De wake-up call
wake up call

Vorige maand was er een grote brand in Deurne bij Metabel, een belangrijke verwerker van non-ferro afvalstromen. Metabel verwerkt afvalstromen voor bedrijven, zodat uiteindelijk weer een zuivere grondstof ontstaat. Maar wat als nu Metabel uw enige leverancier van de grondstof blijkt te zijn? Of als Metabel uw enige afnemer is van uw afvalstromen? Hoe hard zou de klap bij u aankomen?

Het kan zomaar fout gaan in uw logistieke keten. Eén van de fabrieken van Hitachi-LG werd enkele jaren geleden grotendeels door brand verwoest. Het ging om een recent in gebruik zijnde productielocatie in Huizhou (China). In de fabriek werden cd-rom, dvd-rom spelers en cd-rw branders voor Dell en HP gemaakt. Het grootste deel van de productie en de machines is verloren gegaan en de brand gaf grote problemen voor de geplande leveringen. Hierdoor kregen de concurrenten onverwachte orders van computerfabrikanten als Dell en HP tegen veel hogere prijzen voor die componenten.
 

Ga aan tafel met de logistieke sleutelfunctionarissen in uw bedrijf en inventariseer de gevolgen van een mogelijk falen in de inkoopketen om vervolgens slimme maatregelen te nemen. Hiermee kunt u de gevolgen van een verstoring verminderen of zelfs voorkomen.

Bij inkoop moet u dan bewust kiezen. Misschien voor ‘multiple sourcing’, spreid uw risico’s, of misschien juist voor ‘single sourcing’ als de leveranciers vanuit meerdere fabrieken kan leveren of zelf goede risicoplannen hebben. U hoeft dus niet alles zelf te regelen. Maar hoe goed kent u uw leveranciers, de risico’s die daar spelen en hun maatregelen eigenlijk? Of wacht u op een echte ‘wake-up call’?

 

Reageer op dit artikel