blog

Crisis vraagt om logistieke bikkels

Supply chain

Crisis vraagt om logistieke bikkels
logistieke bikkels

In tijden van crisis moeten bedrijven drastische maatregelen nemen. Managers die hun supply chain niet snel aanpassen, komen zwaar in de problemen. Deze tijd vraagt om logistieke bikkels die niet lullen maar poetsen. En zo is het. Toch?

Deze week zat ik bij de brainstormsessie over nieuwe onderwerpen voor onze kennisbrief supply chain management die later dit jaar verschijnt. We waren het er al snel over eens dat het thema moest zijn: de financiele crisis. Hoe moet een supply chain manager reageren?  Zijn er bedrijven die juist profiteren van de crisis? Welke KPI’s moet je in de gaten houden? Dat soort zaken.

 

Eén van de gesprekspartners stelde voor om een aantal logistieke bikkels aan het woord te laten. Managers die nu de mouwen opstropen en snel, harde maatregelen treffen om hun supply chains te redden van de ondergang.

 

Actie, nu!

Iedereen in het bedrijfsleven begrijpt dat er geen tijd is voor softe zaken zoals vergaderen en zaken doorrekenen. Niks ervan, er moet worden opgetreden. Actie, nu! Er is een enorme ‘sense of urgency’ die ervoor zorgt dat de echte managers nu moeten opstaan.

 

Het lijkt me heel leuk om over zulke logistieke bikkels en hun maatregelen te lezen. Maar wat ik me afvraag is of je als manager niet een beetje laat bent als je nu opeens zo rigoureus moet ingrijpen.

 

Je bent volgens mij pas echt een "bikkel" als je je maatregelen een jaar geleden al hebt genomen. De echte winnaars hoeven niet te bikkelen want ze hadden hun supply chains al zodanig flexibel ingericht dat ze nu moeiteloos meeveren met de situatie.

 

Wat vindt u? Wat zijn de belangrijkste skills van een logistiek manager vandaag de dag, kunnen bikkelen of vooruitdenken?

Reageer op dit artikel