blog

Apple: logistieke nr. 1 door hoge omloopsnelheid!?

Supply chain

Apple: logistieke nr. 1 door hoge omloopsnelheid!?
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Overal ter wereld kan je een Mac of I-pod verkrijgen, en dat is geen toeval: Apple heeft volgens het Amerikaanse AMR Research de beste supply chain ter wereld in 2008. Nokia, dat in 2007 nog nummer 1 was, is nu verdrongen naar nr. 2, terwijl Dell zijn problemen met de supply chain weer op orde heeft en na afwezigheid van een jaar nu nr. 3 inneemt.

   

Ziehier de resultaten van editie 2008 van de ranglijst  van de 25 multinationals met de beste supply chain prestaties ter wereld. Apple wordt geroemd als een onderneming met een briljante mix van vooruitstrevend ontwerp en efficiënte logistiek, terwijl Nokia een pionier in logistieke samenwerking en gezamenlijke productontwikkeling wordt genoemd. De top-10 wordt verder gecomplementeerd door 6 multinationals uit Amerika, Japan en Korea die er ook in 2007 al in stonden. De twee nieuwkomers in de top-10 zijn Dell en Cisco Systems, terwijl Tesco (nr 12) en Best Buy (nr. 13) uit de top-10 zijn gevallen. De top-25 heeft tenslotte ook nog een Nederlands tintje, want op nr. 24 komt Royal Ahold verrassend nieuw binnen.
 

Tot zover een samenvatting van de resultaten voor 2008, maar als we deze onder de loep nemen valt er heel wat over op te merken. Hoe is deze top-10 van beste supply chain ondernemingen namelijk tot stand gekomen? De grafiek laat zien dat de totaalscore voor supply chain excellentie is opgebouwd uit 5 componenten: Return On Assets (25%), omloopsnelheid van de voorraden (25%), winstgroei (10%), mening van een industriebreed panel (20%) en mening van AMR analisten (20%). Dat betekent dat 40% van de score dus gebaseerd is op individuele meningen, en slechts 60% is gebaseerd op drie meetbare indicatoren. De top-3 Apple, Nokia en Dell scoren weliswaar ook als top-3 op deze meetbare indicatoren, maar het enige wat Apple en Nokia onderscheidt, is de omloopsnelheid, die bij Apple 45,8 bedraagt en bij Nokia ‘slechts’ 10,9. De nummers 4, 6 en 7 P&G, IBM en Wal-Mart moeten het vooral hebben van hun reputatie bij de Amerikaans experts. De invloed van deze twee panels met experts lijkt trouwens onevenredig groot, want als alleen naar meetbare supply chain prestaties gekeken zou worden zou de top-10 er compleet anders uitzien. Cisco en IBM zouden dan namelijk op nr. 4 en 5 belanden, terwijl ook Ahold dan flink zou stijgen door de hoge ROA (bijna 20%) en omloopsnelheid (meer dan 15).
 

Kortom, voldoende om de resultaten in twijfel te trekken, maar we zijn er nog niet.  Het is geen wonder dat hi-tech en supermarkten die leveren aan consumenten hoog in de top-25 staan, want daar is de omloopsnelheid van de voorraden per definitie hoog. Bedrijven die meer business-to-business en op grondstoffen gericht zijn als Shell, BASF en Arcelor-Mittal komen zo nooit in deze top-25, terwijl deze bedrijven hun supply chain echt wel goed op orde hebben. Bovendien zijn de indicatoren relatief willekeurig, want de ROA en winstgroei wordt maar voor een klein deel bepaald door de kwaliteit van de supply chain. Dit maakt de ranglijst van AMR Research in mijn ogen meer tot een publiciteitsstunt dan een gezaghebbende ranglijst.

Reageer op dit artikel